Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zajímavá přednáška na aktuální téma
Zajímavá přednáška na aktuální téma PDF Tisk Email
Neděle, 14 Květen 2017 13:56

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a Katolické gymnázium Třebíč pořádají přednášku na téma: Deset (dobrých) zpráv o tradiční rodině. Aktuální trendy v uspořádání partnerských a rodinných vztahů

Přednáška se koná v pondělí 15. května v 19.00 hodin v aule Katolického gymnázia. Přednášející: Mgr. Lenka Slepičková, Ph.D.

Způsoby, jakými vstupujeme do partnerských svazků, ženíme se a vdáváme, plánujeme a realizujeme rodičovství, či se rozvádíme, stejně jako motivy pro chování v oblasti partnerských a rodičovských vztazích či časování těchto událostí v našem životě máme tendenci vidět jako výsledek individuálních voleb, strategií a přání, či specifických a nahodilých okolností našeho života. V přednášce bude nejprve krátce představena sociologie jako vědní disciplína a její specifická perspektiva a bude shrnut vývoj rodiny v západních společnostech od její tradiční k pozdně moderní podobě. Dále budou dokumentovány hlavní proměny rodinného chování v ČR v uplynulých desetiletích, včetně jejich důsledků a sociologické interpretace. Česká společnost bude popsána jako společnost, která je charakterizována proměnlivostí a různorodostí rodinného a partnerského chování, vysokou úrovní rozvodovosti a mimomanželské plodnosti, nízkou úrovní porodnosti, a zároveň vysokou hodnotou, kterou její obyvatelé přisuzují rodičovství. Prosazují se nové formy soužití, jako je, kohabitace, nebo například LAT (living apart together, kdy manželští partneři obývají oddělené domácnosti).

Jaromír Matějek