Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy ČEZ jako František Dobrota
ČEZ jako František Dobrota PDF Tisk Email
Středa, 26 Duben 2017 07:24

Obyvatelé obec Mastník na Třebíčsku vysadili nové stromořadí podél cesty k rybníkům, které jsou oblíbeným místem vycházek a odpočinku místních lidí. Dubová alej se časem stane přirozenou dominantou okolí a pomůže také ochránit chodce před nepříjemným větrem. Nadace ČEZ podpořila vysázení aleje částkou téměř 126 tisíc korun.

Nová alej vzniká na cestě vzdálené asi kilometr a půl od středu obce ke dvěma rybníkům, které obec vybudovala před několika lety. Lidé si okolí rybníků rychle oblíbili, a proto se v Mastníku rozhodli jim vycházky k rybníkům, které leží uprostřed otevřené krajiny, zpříjemnit stromy. Ty lidem na procházkách poskytnou vítaný stín a poslouží i jako větrolamy.

Stromořadí třiceti dubů má úctyhodnou délku 300 metrů. „Když jsme budovali rybníky, odborníci nám doporučili několik druhů stromů, které se do lokality hodí. Z nich jsme vybrali duby, protože jsou to jedny z nejhezčích stromů a podle slov odborníků jsou to stromy dlouhověké a velmi odolné,“ vysvětlila starostka Mastníku Miluše Roupcová.

Občané Mastníku se do výsadby stromů sami zapojili. O mladé duby bude pečovat místní sbor dobrovolných hasičů. Nadace ČEZ na vysázení nové aleje přispěla částkou 125 886 korun. Spolupráce obce Mastník a Nadace ČEZ je přitom dlouhodobá. V minulosti energetici obci finančně pomohli s pořízením malotraktoru a na konci loňského roku Mastník získal příspěvek na pořízení přívěsného vozíku, čelního nakladače. Obec malotraktor využívá k ošetřování zelených ploch či při zimní údržbě místních komunikací.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se již podařilo vysadit přes dvě stovky alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Těší nás pozornost, kterou lidé v Mastníku věnují svému životnímu prostředí. Ale, která vznikla u nedávno založených rybníků, se může stát přirozenou dominantou okolí,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí například svou schopností zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také ovzduší zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci.

Jana Štefánková