Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nenechávejte výměnu řidičáku na poslední chvíli
Nenechávejte výměnu řidičáku na poslední chvíli PDF Tisk Email
Úterý, 18 Duben 2017 11:10

V roce 2007 bylo oddělením evidence řidičů na Městském úřadu v Třebíči vydáno velké množství řidičských průkazů, jimž letos končí platnost. Nejvíce řidičáků bylo před deseti lety vydáno během května, října a listopadu. Pracovníci evidence řidičů doporučují lidem nenechávat výměnu na poslední chvíli a zejména před dovolenou se vyhnout zbytečným problémům s neplatným průkazem. Celkově zbývá v Třebíči během letošního roku vyměnit ještě přes čtyři tisíce řidičských průkazů.

O řidičský průkaz lze požádat pouze v místě trvalého bydliště a lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě, že řidiči využijí vydání v expresním termínu do pěti pracovních dnů, vyjde je výměna na 500 korun. K výměně je nutné předložit občanský průkaz, řidičský průkaz a jednu fotografii 3,5 x 4,5 cm.

V případě, že řidičák již propadl, lze o výměnu samozřejmě požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Řidičům, kteří si průkaz nevymění, hrozí pokuta za řízení bez platného dokladu. Za tento přestupek mohou dostat pokutu do 2.000 korun na místě, v případě správního řízení je pak pokuta v rozmezí 1.500 až 2.500 korun.

V případě, že řidič už motorové vozidlo řídit nechce, může se řidičského oprávnění vzdát. To je nutné písemně oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. K oznámení musí být přiložen platný doklad totožnosti držitele řidičského oprávnění a zároveň řidičský průkaz.

Irini Martakidisová