Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč se bude bránit přemnožení potkanů
Třebíč se bude bránit přemnožení potkanů PDF Tisk Email
Pondělí, 03 Duben 2017 00:00

V pondělí 3. dubna začne plánovaná jarní deratizace města a městských částí, která včetně závěrečného úklidu uhynulých hlodavců potrvá do 19. května. Odbor životního prostředí žádá Třebíčany o spolupráci při této rozsáhlé akci.

„Prosíme majitele a správce všech objektů, aby před deratizací provedli určitá preventivní opatření. Ta spočívají především ve vyčištění sklepů, prostorů pro uložení odpadových nádob, utěsnění všech prostupů do objektů, pozavírání sklepních oken a utěsnění kanalizačních vpustí ve sklepech,“ apeluje na majitele a provozovatele objektů vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

Majitelé, nájemníci a správci všech objektů musí zajistit deratizační firmě vstup do svých objektů a umožnit jí tak provedení deratizace. Zároveň jsou povinni provádět všechna opatření proti šíření přenosných nemocí. Nedodržení těchto zásad lze postihovat jako přestupek. Deratizační firmy musí označit už deratizované objekty letáčky, na nichž je uvedeno datum položení a druh použité nástrahy a také informace o firmě a odpovědné osobě, která deratizaci provádí.

„Potkani se pohybují zejména ve starší kanalizaci. Největší výskyt je v přípojkách kanalizace na objekty, kde je potravinářský provoz (např. restaurace nebo vývařovny). V centru Třebíče je velká koncentrace těchto provozů a zároveň je zde kanalizace v horším stavu. Potkani si tady hrabou nory, hlavně podél kanalizace, která většinou vede pod chodníky a silnicemi. Zeminu vynášejí ven, a když potom zaprší, terén se začne propadat. Nejvíce patrné je to v dlážděných plochách, jako jsou chodníky,“ uvedl správce místních komunikací Robert Bosák.

„Je nutné, aby celá akce proběhla za spolupráce Městského úřadu, Krajské hygienické stanice Třebíč, deratizační firmy a hlavně majitelů jednotlivých objektů a to v jednotném termínu. Jedině tak je možné zajistit úspěšnost celé akce,“ doplnil Pavel Vosátka.

Irini Martakidisová