Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Atomka znovu v modrém
Atomka znovu v modrém PDF Tisk Email
Neděle, 02 Duben 2017 06:30

Jaderná elektrárna Dukovany se opět připojila k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“ s cílem více porozumět světu lidí s autismem. V noci z 1. na 2. dubna proto modré světlo, symbolizující komunikaci, ozáří vstup do elektrárny Dukovany. Vyjádří tak společně s ostatními podporu a solidaritu osobám s PAS (poruchou autistického spektra), u nichž je problematickou oblastí právě komunikace.

Čtvrtý ročník iniciativy „Česko svítí modře“ bude zahájen v neděli 2. dubna, což je Světový den zvýšení povědomí o autismu, a potrvá až do konce měsíce. Jedná se o projekt platformy Naděje pro autismus, jejímž cílem je zvyšování povědomí veřejnosti o problematice tohoto stále četnějšího neurovývojového postižení. Dle průzkumů postihuje autismus každé 68. narozené dítě, v případě chlapců je to dokonce každý 42.

Motto letošní kampaně zní „JINÍ… ne horší. Stěžejní myšlenkou letošního ročníku kampaně je změna náhledu společnosti na lidi s autismem, zbavit ji mýtů a předsudků, protože lidé s autismem jsou opravdu jen JINÍ...ne horší. Inspirací je název dalšího českého překladu knihy Temple Grandin, PhD. – autorky s autismem, který v těchto dnech právě vyšel,“ uvedla Marta Pečeňová, zakladatelka platformy Naděje pro autismus.

Kampaň „Česko svítí modře“ se nasvícením budov po celé České republice snaží poukázat na důležitost komunikace ve všech aspektech vývojové poruchy a vzbudit zájem okolí o toto závažné téma. Stejně jako v loňském roce, i letos se připojila také Jaderná elektrárna Dukovany, která se rozsvítila modře. „Osvítili jsme budovu hlavního vstupu elektrárny a budovu Informačního centra, aby bylo naše zapojení do této iniciativy vidět na dálku. Také jsme vyzvali naše zaměstnance, aby se symbolicky připojili tím, že přijdou oblečeni do modrých barev,“ sdělil tiskový mluvčí elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Jaderná elektrárna Dukovany podporuje neziskové organizace ve svém okolí, které se věnují podpoře autismu. Na jižní Moravě je to například Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov Ivančice, kam chodí pravidelně dukovanští pracovníci pomáhat v rámci tzv. dobrovolnických dnů a také organizaci podporují prostřednictvím projektu Plníme přání, při kterém darují své finanční prostředky.

„V letošním školním roce vzděláváme v naší škole celkem 120 dětí se zdravotním postižením, z toho je 41 dětí s poruchami autistického spektra. Dětem poskytujeme vzdělávání speciální formou výuky pomocí obrázkového systému VOKS, strukturovaného učení a dalších speciálních pomůcek rozvíjející jejich komunikaci a sociální dovednosti. Rodičům poskytujeme komplexní poradenskou činnost ve spolupráci se školským poradenským zařízením,“ říká ředitelka Mateřské školy, Základní školy a Dětského domova v Ivančicích Marie Špalková.

„Velice si vážíme postoje a podpory zaměstnanců elektrárny Dukovany k naší škole a zdravotně postiženým dětem. Děkujeme jim za jejich finanční i brigádnickou pomoc, která pomáhá zajistit potřebná podpůrná opatření a umožňuje pořízení rehabilitačních a didaktických pomůcek,“ dodává ředitelka Špalková.

Jana Štefánková