Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nezapomínejme na sílu spolupráce
Nezapomínejme na sílu spolupráce PDF Tisk Email
Pondělí, 13 Březen 2017 00:00

Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět připomene hodnotu společného úsilí a sdílení – slogan kampaně zní Umění spolupráce. V Třebíči proběhne festival ve dnech 17. – 19. března v Městské knihovně Třebíč a opět nabídne pestrý program včetně doprovodného koncertu skupiny Vasilův Rubáš.

„Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ uvádí ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. A dodává: „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo.“

Jak pojali téma organizátoři třebíčského festivalu? „Vzali jsme si toto téma hodně za své a nabídli jsme různým aktivním platformám a skupinám, především na síti, aby se v rámci festivalu představili divákům. Mají tak možnost spolupracovat na festivalu a spoluutvářet ho. A samozřejmě pokračujeme v navázané spolupráci s ostatními subjekty – především s Městskou knihovnou a třebíčskými základními a středními školami,“ uvádí koordinátorka třebíčského festivalu Petra Kopečková.

Třídenní program nabídne příklady spolupráce, nebo naopak její absence. Organizátoři festivalu si pro návštěvníky připravili nejenom šest dokumentů, ale také bohatý doprovodný program. K zahajovacímu snímku Duši neprodám přibude debata s režisérkou filmu Evou Tomanovou, stejně tak k sobotnímu českému dokumentu O čo Ide Idě – o filmu bude diskutovat Petr Kadlec, člen České filharmonie. V sobotu zároveň čeká návštěvníky afterparty v Hudebním klubu B, a to v podobě koncertu skupiny Vasilův Rubáš. Závěr festivalu bude patřit řeckému dokumentu Zlatý úsvit – jak to vidím já, po kterém proběhne diskuze s mladým politikem Dominikem Ferim, a snímku Plastová Čína. Za zhlédnutí stojí i další snímky, a to Čekání a Není úniku. Cena vstupného za jednotlivé filmy činí 50,- Kč a za koncert 100,- Kč.

Kompletní program třebíčského festivalu s přesnými časy a anotacemi dokumentů najdete na webu www.jedensvet.cz. Pro aktuální informace sledujte facebookovou stránku Jeden svět Třebíč.

Petra Kopečková