Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy HISTORICKÉ KAISERPANORAMA SE VRACÍ DO MALOVANÉHO DOMU
HISTORICKÉ KAISERPANORAMA SE VRACÍ DO MALOVANÉHO DOMU PDF Tisk Email
Neděle, 05 Březen 2017 00:00

Ve sbírkách Muzea Vysočiny Třebíč se zachovalo torzo předchůdce biografu – stereoskopu KAISERPANORAMA, které nedalo spát řediteli Jaroslavu Martínkovi. Během dvouleté náročné rekonstrukce se pracovníkům muzea podařilo dokonale zrestaurovat vnější kostru přístroje. Zapálený odborník na historickou stereografii a zároveň i vynikající 3D fotograf Matěj Boháč pak originálním způsobem vyřešil chybějící původní zobrazovací technologii. Výsledkem spolupráce muzea s Městským kulturním střediskem Třebíč je nová expozice v přízemí Malovaného domu. Umístění expozice je logické – Třebíč patřila od začátku 20. století k několika málo městům, ve kterých byl stereoskop provozován, naposledy před šedesáti lety právě v renesančním skvostu Karlova náměstí.

Historický stereoskop Kaiserpanorama bude stejně jako sousedící galerii výtvarného umění provozovat Městské kulturní středisko. Expozice vhodně doplní portfolio třebíčských atraktivit, určených zájemcům o historii fotografování stejně jako například rodinám s dětmi. Unikátní historickou atrakci jistě ocení i návštěvníci města, kterých rok od roku přibývá.

Náklady na realizaci projektu činily cca 200 tis. Kč a podělily se o ně obě partnerské organizace – Muzeum Vysočiny Třebíč a MKS Třebíč

Irini Martakidisová