Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dobrovilníci ČEZu pomáhají
Dobrovilníci ČEZu pomáhají PDF Tisk Email
Středa, 12 Květen 2010 05:37

 

Zaměstnanci ČEZ pomohou neziskovým organizacím na Vysočině a jižní Moravě

 

Jaderná elektrárna Dukovany, 11. 5. 2010 – Více než čtyři desítky dobrovolníků z řad zaměstnanců ČEZ pomůže neziskovým organizacím na Vysočině a jižní Moravě. Tento týden zavítají do šesti veřejně prospěšných organizací, kde budou natírat, uklízet, zahradničit, pomohou s výpočetní technikou, nejvíce jich bude čistit Dalešickou přehradu.

Zaměstnanci ČEZ vymění na jeden den své běžné pracoviště za pobyt v šesti neziskových organizacích. Jsou jimi Oáza Hodonín, Poradna Ruth, Domov pro seniory a Stacionář Úsměv v Třebíči, Dům sv. Antonína v Moravských Budějovicích a Charitativní pečovatelská služba v Hrotovicích. Necelá dvacítka dobrovolníků se vydá čistit Dalešickou přehradu. V pondělí 10.5. se dostalo potřebné pomoci v Oáze Hodonín. Skupina dobrovolníků pomáhala při stavbě nového plotu. Občanské sdružení spojuje aktivní různě handicapované členy. Členové přes deset let budují bezbariérový areál uprostřed Hodonína. „Víme, že naše výsledky nejsou dokonalé, ale dosáhli jsme jich navzdory vozíčkům, slepotě či desítkám jiných nemocí opravdu sami. Areál budujeme jen z vlastních získaných prostředků, pracujeme zdarma“, říká vedoucí sdružení Josef Černý.

 

Ve středu 12.5. se zaměstnanci ČEZ vydají čistit Dalešickou přehradu. K úklidu byla vytipována místa v okolí lodních zastávek v dolní části přehrady. Nasbíraný odpad se bude svážet k zastávce v Kramolíně. Úklid Dalešické přehrady bude pokračovat v sobotu 15.května v horní části přehrady, kde se zapojí do úklidu členové TJ Koněšín a veřejnost. Nasbíraný odpad z obou dnů bude odvezen společně z kramolínské zastávky specializovanou firmou pro svoz odpadů.

 

V Domově pro seniory se budou dobrovolníci věnovat klientům a také připravovat prostory ke stěhování. Tentýž den přiloží ruku k dílu v Domě sv. Antonína v Moravských Budějovicích. „Zaměstnanci ČEZ k nám zavítají již potřetí. Jejich zájem nás velice těší, neboť za nimi každý rok zůstane kus práce. Letos budeme rádi, když nám pomohou se zahradnickými pracemi a natřením altánku,“ říká Ladislav Chloupek, ředitel Domu sv. Antonína a dodává: „I pro naše klienty je návštěva dobrovolníků povzbudivá – vždy jsou rádi, když je někdo jiný vyveze na zahradu a popovídá si s nimi.“

 

Ve Stacionáři úsměv v Třebíči se bude stavět zahradní skleník pro rozšíření pracovní terapie pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením v oblasti pěstitelství a zahradničení.

 

Ve čtvrtek 13.5. budou pracovníci pomáhat v zařízeních třebíčské charity. Pastorační dům ve Starči je využíván mladými lidmi, ženami i rodinami k různým preventivním a ozdravným pobytům. Poradna Ruth zorganizovala nutný nátěr nábytku. Pomoci se také dočká Charitativní pečovatelská služba Hrotovice. „Těšíme se na dobrovolníky, kteří nám pomohou s počítačovým programem. Jedná se o speciální program pro pečovatelskou službu a pečovatelky by potřebovaly pomoci se zadáváním dat a poradit, jak uvést statistiku do provozu,“ sdělila Dyta Chytrová, zástupkyně zařízení.

 

 

 

 

Informace o veřejně prospěšných organizací:

 

Oáza Hodonín – Občanské sdružení Oáza Hodonín je středisko speciálních služeb, jehož posláním a hlavním druhem činnosti je zlepšování životních podmínek zdravotně handicapovaných občanů, dětí a mládeže, jejich vzdělávání, rehabilitace, pracovní zařazení a sportovní, kulturní a společenské vyžití. Cílem organizace je integrace zdravotně handicapovaných do společnosti.

Domov pro seniory Třebíč Koutkova – Tato příspěvková organizace poskytuje potřebným osobám, zejména seniorům, rezidenční formou zdravotní, ošetřovatelské a sociální služby s cílem poskytnout svým klientům prožití důstojného a plnohodnotného stáří v prostředí, které se co možná nejvíce podobá prostředí domácímu. Domov podporuje klienty k fyzické, psychické i sociální aktivitě a nabízí ergoterapeutické a rehabilitační programy.

Dům sv. Antonína – Dům sv. Antonína v Moravských Budějovicích je domov pro seniory a zdravotně postižené spoluobčany, kteří při uspokojování svých základních životních potřeb potřebují pomoc druhé osoby. Jeho posláním je umožnit obyvatelům důstojné a kvalitní prožití života s důrazem na tradiční křesťanské hodnoty.

Stacionář úsměv Třebíč – Posláním Stacionáře, který spadá pod Oblastní charitu Třebíč, je podpora a pomoc lidem s mentálním a kombinovaným postižením, kteří žijí v Třebíči a okolí. Prostřednictvím sociálního učení a pracovních a vzdělávacích aktivit stacionář usiluje o posilování a rozvoj samostatnosti svých klientů, navazování a udržování jejich sociálních vztahů a začlenění se do běžné společnosti.

Charitní pečovatelská služba Hrotovice – Posláním této organizace je podpora osob, které mají sníženou soběstačnost z důvodu vysokého věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení. Jde o klienty, kteří potřebují pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu a domácnost tak, aby mohli ve svém vlastním domově i přes svůj handicap žít pokud možno samostatně.

Poradna Ruth – Poradna Ruth, která patří pod oblastní charitu Třebíč, je středisko pro podporu žen, mladých lidí a partnerských vztahů. Poradna slouží často jako první kontaktní místo pomoci, jako určitý mezičlánek mezi klientkou a odborníkem nebo příslušným úřadem. Jejím posláním je nabídnout podporu a pomoc dívkám, ženám a jejich partnerům v obtížné životní situaci, zvláště při neplánovaném těhotenství.

 

Energetici se profesní technickou pomocí při řešení problémů občanů zapojují do každodenního veřejného dění. Neváhají pomoci druhým ani osobní aktivní formou a v roli firemních dobrovolníků pomáhají ve svém okolí. Skupina ČEZ tuto přirozenou potřebu pomáhat druhým dále rozvíjí formou projektu firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“. Od roku 2008 umožňuje svým zaměstnancům strávit jeden (běžně proplacený) pracovní den v roce ve veřejně prospěšné organizaci. Projekt firemního dobrovolnictví tak rozšiřuje dárcovství Skupiny ČEZ o dárcovství času samotných zaměstnanců.

 

Do práce ve prospěch sociální či environmentální oblasti se v roce 2009 zapojilo 481 firemních dobrovolníků Skupiny ČEZ. V roce 2009 zaměstnanci mnoha profesí navštívili 74 veřejně prospěšných organizací.

 

V krajích probíhají skupinové akce, po celý rok je možné pomáhat i individuálně. Veřejně prospěšné organizace jsou vybírány ve spolupráci se zaměstnanci a jsou schváleny Fórem dárců.

 

Společnost ČEZ byla v listopadu 2009 již pošesté vyhlášena v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP Filantrop“ největším firemním dárcem roku. Skupina ČEZ související údaje zveřejnila při respektování mezinárodně uznávané metodiky hodnocení finančního přínosu projektů pro společnost – Standard odpovědná firma (SOF).

Aktualizováno Pondělí, 17 Květen 2010 06:10