Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Budou měřit kvalittu ovzduší
Budou měřit kvalittu ovzduší PDF Tisk Email
Čtvrtek, 02 Únor 2017 00:00

 

V polovině loňského roku získalo město dotaci ve výši 658 tisíc korun z Národního programu životní prostředí. Dotaci Třebíč využije na projekty v oblasti životního prostředí, mimo jiné také na monitoring kvality ovzduší na průtahu městem.

Měření kvality ovzduší bude probíhat na Bráfově třídě, v blízkosti Pozemkového úřadu a bude prováděno mobilním měřícím systémem. Službu provede Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, který je příspěvkovou organizací Ministerstva zdravotnictví ČR.

První měření proběhne od 6. do 20. února, další budou následovat v červnu, v září a poslední v listopadu tohoto roku.

Monitoring stavu ovzduší bude rozložen v osmi rovnoměrně rozložených týdnech v roce, čtyři týdny v topné a čtyři týdny v netopné sezóně.

 

Monitorovány budou následující znečišťující látky – prachové částice frakce PM10 a PM2.5, oxid dusičitý a oxidy dusíku, oxid uhelnatý, přízemní ozón, benzo(a)pyren a benzen. Prašnost a plynnéh škodliviny budou sledovat automatické analyzátory. V případě benzo(a)pyrenu a benzenu bude odebírán vždy jeden vzorek týdně. Naměřené koncentrace Zdravotní ústav následně vyhodnotí a použije pro výpočet rizik (pro PM10 a PM2.5, benzo(a)pyren a benzen).

Po ukončení toho projektu a vyhodnocení celého měření získá Třebíč mnohem přesnější údaje k posouzení především negativního vlivu dopravy na kvalitu ovzduší v našem městě. Přesně naměřené hodnoty budou následně použity nejen pro lepší posouzení stavu životního prostředí v našem městě, a zejména jako podklad pro přípravnou dokumentaci k silničnímu obchvatu města.

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Středa, 01 Únor 2017 18:34