Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Volných míst je nejméně za 16 let
Volných míst je nejméně za 16 let PDF Tisk Email
Úterý, 01 Září 2009 13:51

Nelichotivou pátou příčku v republikové tabulce mezi regiony v počtu uchazečů o práci na jedno volné pracovní místo obsadilo Třebíčsko. V závěru července letošního roku zde na každé hlášené volné pracovní místo připadalo na 42 zájemců o práci. Ti mohli vybírat ze seznamu pouhých 148 volných pracovních míst. Hůř než Třebíčsko už na tom jsou jen Děčín (tam mají 59 uchazečů na jedno místo), následuje dále Teplice, Jeseník a Karviná. Podstatně lépe je na tom Jihlavsko, kde na 1 místo připadá kolem 22 uchazečů o práci. Co se týče počtu nezaměstnaných, hraje náš region v kraji Vysočina dokonce prim.

 

 

 

Z celkového počtu 25.167 lidí bez práce na Vysočině je jich nejvíce právě na Třebíčsku.

Místní úřad práce evidoval ke konci července 6.308 nezaměstnaných, což představuje 10,7 % míru nezaměstnanosti. Přitom republiková průměrná míra nezaměstnanosti činila o 2,3 % méně. Obdobnou cifru míry nezaměstnanosti jako v červenci zaznamenalo Třebíčsko naposledy v prvním čtvrtletí předloňského roku. Nevyšší nezaměstnanost regionem cloumala v prvních měsících roku 2004 a 2005, kdy se křivka míry nezaměstnanosti vyšplhala na patnáctiprocentní hranici, což představovalo zhruba 8,5 tisícihlavý dav lidí bez práce.

 O tom, že současná hospodářská krize se nezastavuje ani před branami třebíčských podniků, svědčí narůstající počty propouštěných osob. Nejvíce nezaměstnaných z jedné firmy přibylo do evidence úřadu práce z Tipastavu, odkud odešlo 26 osob. Fronta uchazečů o práci se rozrostla také o 16 pracovníků Jitony, 15 pracovníků textilní firmy Kratochvíl a 14 zaměstnanců Tipafrostu a 13 z firmy Padrnosová.

 Ani prognózy na další měsíce nevyhlíží příznivě. Podle třebíčského úřadu práce se už chystá hromadné propouštění v dalších firmách. Kolem 22 osob z řad civilních zaměstnanců ubude na letecké základně u Náměště, v Třebíči se propouštění dotkne 35 zaměstnanců Unipletu. Tomu, že by se seznam s červencovou nabídkou volných pracovních míst rozrostl, zatím nic nenasvědčuje. S příchodem podzimu a ukončením sezónních prací se totiž nabídka prací tradičně ještě zmenší. Davy nezaměstnaných po prázdninách obvykle rozšíří i mladiství, kteří ukončili své většinou středoškolské vzdělávání.
fest

Aktualizováno Pátek, 18 Září 2009 08:09