Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy MAD: úřad dal městu pokutu 1,5 miliónu
MAD: úřad dal městu pokutu 1,5 miliónu PDF Tisk Email
Pátek, 06 Leden 2017 00:00

V souvislosti s veřejnou zakázkou na výběr provozovatele městské autobusové dopravy v Třebíči proběhlo ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže šetření na základě podnětů, které městu v nedávné minulosti vytýkaly několik pochybení při zadání této veřejné zakázky. Město Třebíč vítá, že Úřad po provedeném šetření uznal, že výběrové řízení proběhlo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Jako problematický shledal pouze požadavek na to, aby měl vybraný dopravce po celou dobu veřejné zakázky pro svůj vozový park zajištěna krytá stání. S tímto stanoviskem město Třebíč nesouhlasí. Cílem tohoto požadavku bylo zajistit, aby autobusy nevyjížděly v zimních měsících na trasu zamrzlé či zasněžené a byl tak dodržen důležitý komfort, na který jsou cestující v Třebíči zvyklí.

V průběhu výběrového řízení tuto podmínku žádný z dopravců nenapadl a ani náznakem nezpochybnil. Tuto skutečnost Úřad ve svém rozhodnutí výslovně uvádí a uznává, že město se tak o výhradách vůči této podmínce nemohlo dozvědět a zareagovat její změnou či úpravou. Přesto označil požadavek na krytá stání za „excesivní“ a rozhodl o uložení pokuty ve výši 1,5 milionu korun. Vůbec přitom nezohlednil, že krytá stání vyhovující daným požadavkům lze prokazatelně v požadované době zajistit hned několika různými způsoby.

Město považuje rozhodnutí úřadu v kontextu výše uvedeného za nelogické a těžko pochopitelné. Není z něj patrné, proč by měl být požadavek, který zachovává kvalitu služby pro uživatele na úrovni předcházejících období „zjevně excesivní“. Město je přesvědčeno, že prvostupňové a nepravomocné rozhodnutí o pokutě z těchto důvodů nemůže obstát a využije všech právních prostředků v rámci správního řízení a případně správního soudnictví ke zrušení daného rozhodnutí.

Irini Martakidisová