Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Tříkrálová sbírka 2017
Tříkrálová sbírka 2017 PDF Tisk Email
Pátek, 23 Prosinec 2016 00:00

Od 1. - 14. ledna 2017 pořádá Charita Česká republika na území ČR sedmnáctý ročník Tříkrálové sbírky. Oblastní charita Třebíč do ní zapojí ve městech i obcích opět přes tisíc koledníků.

Ředitel třebíčské Charity Petr Jašek již má také naplánováno, kde bude se svou skupinkou koledovat: „Ve středu 4. 1. 2017 navštívíme hned po ránu naše stacionáře Úsměv a Domovinku, pak se vypravíme do Jaderné elektrárny Dukovany, kde budeme pobývat mezi 10 - 12 hod. v budově ABI. Pak se vrátíme na koledu do Třebíče a ve 14 hod. zavítáme na radnici.

Ve čtvrtek 5. 1. 2017 od 15 hod. bych chtěl všechny pozvat na Karlovo náměstí v Třebíči na Tříkrálové odpoledne s Charitou. Náměstím budou procházet tři králové s doprovodem koledníků v dobových kostýmech, se slonem a obřími anděly, aby se u vánočního stromu poklonili Ježíškovi v jesličkách a předali mu své dary. Průvod uvítá starosta Pavel Janata nebo některý člen rady města a přijde mu požehnat třebíčský děkan o. Jiří Dobeš,“ říká P. Jašek a láká na další program: „Lidé se mohou těšit na tanec obřích andělů, hudební vystoupení, zpívání koled, na betlémské příběhy, soutěže pro malé i velké zpěváčky. Na zahřátí nabídneme čaj, kávu i punč a k tomu drobné občerstvení.“ Jak Tříkrálová sbírka probíhá

Skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v kostýmech tří králů (není podmínkou). Vedoucí skupinky musí být starší 15 let a na požádání se prokáže platným průkazem, který ho opravňuje sbírku provádět. Koledníci nosí pokladničku s červenobílým logem Charity, úředně zapečetěnou dvěma pečetěmi (jedna s razítkem Oblastní charity Třebíč, druhá s razítkem místního městského či obecního úřadu).

Za obnos vhozený do pokladničky dostanou dárci jako symbolické poděkování malé balení tříkrálového cukru, příp. informační letáček, nač se sbírka v třebíčské Charitě využije a k čemu pomohla v loňském roce (většině domácností jsou letáky dodávány do poštovních schránek roznáškovou službou).

Pokud dají obyvatelé domu souhlas, napíší koledníci křídou na domovní dveře znamení K+M+B+2017, začáteční písmena latinské věty Kristus Mansionem Benedicat 2017 - Kriste, požehnej tomuto obydlí v roce 2017!

„Prosím všechny o vlídné přijetí našich koledníků, kteří pro nás nezištně konají tuto náročnou službu. Každý rok ji přijímám s velkou úctou a vděčností. Zvlášť, když vím, že řada z nich takto obětavě slouží celá léta. Budeme rádi za Vaše přispění do pokladničky. U nás opravdu Každá koruna pomáhÁ,“ dodává ředitel P. Jašek.
Záměr Tříkrálové sbírky 2017 v Oblastní charitě Třebíč

dokončení nových prostor Domova pro matky, ve kterém pomáháme matkám s dětmi v těžké životní situaci.

podpora rané péče, služby určené pro rozvoj dětí s postižením ve věku do 7 let a pro pomoc jejich rodinám.

podpora Dobrovolnického centra a Prorodinného centra

nákup zdravotnické techniky pro Domácí hospic sv. Zdislavy

materiální či finanční pomoc lidem, kteří se dostali do situace, která vyžaduje mimořádné a rychlé řešení.

Jak se u nás využila Tříkrálová sbírka 2016

Nejdůležitější byla výstavba nového Domova pro matky Třebíč i s prostory pro službu Rané péče Třebíč. Stavba započala v létě a bude dokončena na podzim 2017. Z části výtěžku byly dokončeny stavební práce v objektu na Gen. Sochora, kde sídlí služby pro seniory a nemocné, bylo zakoupeno auto pro pečovatelskou službu a pomohlo se také lidem v akutní sociální a zdravotní nouzi.

Více informací podá koordinátorka sbírky:

Martina Veselá, tel. 775 179 314, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Tříkrálovou sbírku můžete sledovat i na webech:

www.trebic.charita.cz www.trikralovasbirka.cz

Marie Paločková