Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Dukovanech zvyšují bezpečnost
V Dukovanech zvyšují bezpečnost PDF Tisk Email
Úterý, 20 Prosinec 2016 13:44

Jaderná elektrárny Dukovany rozšířila technické vybavení vstupní kontroly zaměřené na kontrolu obuvi vstupujících osob a zavazadel. Od prosince je plně funkční nové oplocení včetně moderní zabezpečovací techniky, které splňuje požadavky Atomového zákona, platného od roku 2017. ČEZ jen do fyzické ochrany elektrárny investoval v letošním roce necelých 150 milionů korun.

Vstup a vjezd do Jaderné elektrárny Dukovany, který byl po několikaměsíční rekonstrukci otevřen v únoru tohoto roku, je nově doplněn o tzv. 4. stanoviště s rentgenem, určené k fyzické kontrole zavazadel a k osobní kontrole osob s vybranými zdravotními potížemi nebo opakovanou identifikací kovových předmětů. V praxi může jít například o osoby s kardiostimulátory nebo o osoby s obuví s kovovými prvky.

„Je to i reakce na dění kolem nás. Bezprostředně elektrárně žádné nebezpečí nehrozí, ale nic nelze podcenit, zvláště ne ochranu jaderných elektráren. Je to zcela nové opatření i pro naše zaměstnance, kteří denně vstupují do elektrárny. Nové vybavení přispěje také k plynulejším průchodům.,“ sdělil Roman Havlín ředitel útvaru Bezpečnost. Do ostrého provozu bude zařízení uvedeno v průběhu ledna roku 2017.

Do provozu bylo uvedeno také nové, mechanicky odolnější oplocení kolem obou hlavních výrobních bloků, čerpacích stanic a ventilátorových věží. Výstavba nového oplocení trvala několik měsíců a v jejím průběhu musela být dodržena úroveň ochrany. Proto bylo vybudováno dočasné oplocení a následně postaveno nové, které je vybaveno moderní detekční technikou. Celkem bylo vybudováno 2 900 metrů oplocení, které naplňuje vyhlášku Atomového zákona č. 361, který vstoupí v platnost 1. 1. 2017.

Jaderná elektrárna Dukovany patří mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice a její ochranu tvoří několik stupňů fyzických barier. V areálu je také trvale přítomna Speciální jednotka Policie České republiky. Naposledy si ochranu elektrárny společně s Armádou České republiky procvičili letos v září při cvičení Safeguard Dukovany 2016.

Jiří Bezděk