Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cyklostezka v Náměšti
Cyklostezka v Náměšti PDF Tisk Email
Pátek, 11 Listopad 2016 11:03

Lidé v Náměšti nad Oslavou mohou nově využívat první část Nábřežní cyklostezky podél toku Oslavy. Stezka neposlouží jen cyklistům, ale i in-line bruslařům nebo k procházkám, chybět nebudou ani místa pro odpočinek nebo fitness prvky. Cyklostezka je součástí projektu na podporu aktivního trávení volného času, který Nadace ČEZ podpořila částkou 650 000 korun.

První úsek cyklostezky na pravém břehu řeky měří téměř 600 metrů. Začíná u historického kamenného mostu a končí u kovové lávky. Díky tomu se cyklisté a také chodci vyhnou nebezpečným místům na hlavních silnicích. „Hlavním cílem vybudování cyklostezky je napojení cyklostezky na Mlynářskou stezku, která vede z Nového Města na Moravě do Hardeggu. Cyklisté tak budou mít možnost odbočit z Mlynářské cyklostezky na nově budovanou nábřežní cyklostezku a vyhnout se tak jízdě po silnici II. třídy a nutnosti přejíždět frekventovanou silnici I. třídy,“ uvedla vedoucí oddělení rozvoje města Jarmila Wimmerová. V příštích letech bude následovat stavba dalších šesti částí cyklostezky o celkové délce 2860 metrů.

Nadace ČEZ stavbu cyklostezky podpořila prostřednictvím grantového programu Podpora regionů částkou 291 000 korun na zakoupení i instalaci městského mobiliáře. Okolí cyklostezky tak doplní lavičky, odpadkové koše a venkovní fitness prvky. Další finance poskytla Nadace ČEZ na uspořádání regionálního festivalu Náměšťfest a na nákup venkovních šach, pétanque a mobilní laserové střelnice.

Mlynářská stezka měří 185 kilometrů. Začíná v Novém Městě na Moravě a končí v historickém rakouském městě Hardegg. Trasa propojuje nejmalebnější zákoutí Českomoravské vrchoviny a cyklisté po cestě narazí na 48 mlýnů. „Stavba cyklostezky podpoří aktivní trávení volného času a přitáhne návštěvníky do historického centra Náměště na Oslavou. Prospěje tak nejen místním, pomůže i rozvoji cestovního ruchu,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Jana Štefánková