Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Díky ČEZu je ve Studenci nová alej
Díky ČEZu je ve Studenci nová alej PDF Tisk Email
Pondělí, 31 Říjen 2016 13:08

Volný sváteční pátek využili občané Studence nedaleko Třebíče k výsadbě své nové ovocné aleje za horním hřištěm. Zastupitelé společně s místními, včetně žáků mateřské a základní školy a jejich rodičů, vysázeli desítky stromků podél cesty k rybníku Studenecký. 50 tisíci korunami jim na výsadbu přispěla i Nadace ČEZ.

Nové ovocné stromořadí ze švestek, třešní a rynglí zvelebuje klidovou část za obcí, kterou místní využívají ke svým procházkám. Podél cesty k rybníku bude vytvářet příjemné závětří i stín a krajině na Vysočině navrátí původní ráz a podobu. Jeho výsadba probíhala brigádnicky, kdy ruku k dílu přidali i místní děti a jejich rodiče. „Oslovili jsme všechny obyvatele Studence, ale hlavně jsme se snažili zapojit žáky naší Základní školy a Mateřské školy Studenec. Jedním z dílčích cílů našeho zeleného projektu je totiž posilování vztahu dětí k přírodě a její ochrany. Každé dítě si tak společně se svými rodiči vysadilo minimálně jeden svůj stromek, což bude rodinu k celoroční péči o nové ovocné stromořadí maximálně motivovat,“ uvedl starosta Studence Jiří Tomešek.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se již podařilo vysadit zhruba dvě stovky alejí a letos k nim přibydou desítky dalších. „Výsadba ve Studenci je jednou z prvních vlaštovek podzimní výsadbové sezóny na Vysočině. Díky nebývalému zájmu obcí, měst a často i samotné veřejnosti, která se do výsadbových prací neváhá sama zapojovat, se ještě letos můžeme nejen na Vysočině těšit hned na několik dalších,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ v letošním roce podpořila Studenec rovněž v projektu týkající se vybudování části místní komunikace v lokalitě u bytovek, kde se nyní staví nové rodinné domy. Jednosměrná komunikace s parkovacím pruhem podélného stání usnadňuje obyvatelům lokality přístup k jejich novým domovům, odlehčuje dopravní provoz u bytovek, a tím zároveň zvyšuje bezpečnost při pohybu v prostoru zejména dětem a mládeži, které jej často využívají ke svým hrám a jízdě na kole. Nákladnou výstavbu nové komunikace v obci podpořila částkou 300 tisíc korun Nadace ČEZ prostřednictvím svého grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.

Jana Štefánková