Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Úspěchem skončil Koláč pro hospic
Úspěchem skončil Koláč pro hospic PDF Tisk Email
Úterý, 11 Říjen 2016 07:13

Sbírkově - propagační akce Oblastní charity Třebíč Koláč pro hospic skončila až nečekaným úspěchem. Dobrovolníci nabízeli lidem sladké koláče za 20 korun, utržené mince pak obratem putovaly do zapečetěných pokladniček. Zájem veřejnosti byl velký a koláčky dobrovolníkům doslova mizely před očima. Vyprodáno bylo nad očekávání rychle. Na konto Domácího hospice sv. Zdislavy putuje výdělek 45.343 Kč.

Více než dvě desítky studentů Vyšší odborné školy a Střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč a Katolického gymnázia Třebíč, dobrovolníků Charity, nabízely během čtvrtka 6. 10. 2016 v Třebíči, Hrotovicích a Náměšti nad Oslavou koláče. Kdo přispěl do pokladničky alespoň dvacetikorunou na Domácí hospicovou péči Třebíč, obdržel informační letáček této služby a návdavkem si odnesl i chutný koláč. „Ani špatné počasí neohrozilo průběh akce a zájem byl doslova nad očekávání. Dobrovolníci vyšli do ulic s plnými košíky koláčků, které obratem mizely a naše motorizované spojky nestačily dovážet další a další,“ líčí s nadšením organizátorka akce Eva Vráblová. Nasazení studentů - dobrovolníků anulovalo chlad i prvotní nejistotu některých oslovených.

Obrovský zájem byl i u zaměstnanců společností, jejichž management umožnil oslovení zaměstnanců. „V Jaderné elektrárně Dukovany a ve společnosti Freankische jsme měli stanoviště před jídelnou a dobrovolníci, podle vlastního líčení, ani nestíhali poděkovat, jak rychle koláče mizely,“ pokračuje s úsměvem Eva Vráblová. „Vzájemná spolupráce Oblastní charity Třebíč a Jaderné elektrárny Dukovany se neustále utužuje a zpečeťuje jak finanční pomocí na mnoha projektech Charity, tak také osobním přístupem našich zaměstnanců, kteří dobrovolně pomáhají v charitních zařízeních a aktivně se zapojují do sbírek jako je Tříkrálová sbírka nebo právě Koláč pro hospic,“ doplnila informace o spolupráci Jana Štefánková z útvaru komunikace ČEZ – JE Dukovany. Po rozpečetění pokladniček z těchto dvou stanovišť byl výsledek 11.844 korun.

Mimo centra měst bylo možné dobrovolníky zastihnout i v okolí třebíčského autobusového nádraží a v blízkosti poliklinik. Speciálně v doprovodu pracovníků hospice se vypravili i na Městský úřad v Třebíči, kde je přijal starosta města Ing. Pavel Janata. Dalšími mimořádnými zastávkami byly návštěvy střední zdravotnické školy a katolického gymnázia. Nabízeno bylo 2000 koláčů z pekáren Penam a Wonka. Polovina byla sponzorským darem a druhou polovinu nakoupila Charita za zvýhodněnou cenu. Všechny koláčky dobrovolníci bez obtíží prodali.

Domácí hospic sv. Zdislavy, který je zřizován Oblastní charitou Třebíč, je jedním ze sedmi obdobných zařízení vybraných do pilotního projektu Ministerstvo zdravotnictví ČR, VZP a České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP, zkoumajícího možnost poskytování paliativních služeb nestátními subjekty a mimo zdravotnická zařízení.

V rámci Diecézní charity Brno pořádaly akci Koláč pro hospic ještě Oblastní charity Rajhrad, Blansko, Jihlava, Tišnov a Žďár nad Sázavou.

Děkujeme všem dárcům, kteří podpořili svým příspěvkem tuto službu, studentům za jejich nasazení pro dobrou věc a vedení Střední zdravotnické školy Třebíč za uvolnění studentů na tuto akci.

Petr Palovčík