Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Více města!
Více města! PDF Tisk Email
Čtvrtek, 29 Září 2016 00:00

Přijďte oslavit světový den architektury o prvním říjnovém víkendu 1. a 2.10.2016. Projděte se po místech, kde bývalo město, zjistěte, jak jej udělat dobrým a zkuste si práci architekta urbanisty. Děti se mohou těšit na setkání s paní Architektúrou. To vše zdarma. Těšíme se na Vás!

Sobotní festivalový den zahájí třebíčský architekt Lubor Herzán komentovanou procházkou „TřebA Stařečka“, na které nás seznámí s dramatickou proměnou území od Masarykova náměstí po ulici V. Nezvala. Následovat bude program v Hudebním sále Městské knihovny. Nejprve se můžete těšit na přednášku „Kompaktní město“ architekta urbanisty Aleše Stuchlíka. Co přispívá ke kvalitnímu prostředí ve městě? Jakým způsobem je vhodné dotvářet „díry“ v zástavběa jaké podmínky jsou vhodné pro vznik kvalitního veřejného prostoru či architektury? Seznamte se se současnými přístupy v městotvorbě. Na přednášku navážeme workshopem „Já, urbanista“. Ve skupinách pod vedením členůspolku TřebA si vyzkoušejte, jakým způsobem a s jakými nástroji pracují urbanisté. Zjistěte, jak funguje Vaše vnímání okolního prostředí, naučte se chápat město v širším kontextu, sestavte pocitovou mapu Třebíče a vymyslete vhodná řešení komplikovaných míst. Workshop je vhodný pro děti od 12 let a dospělé.

Nedělní program je věnovaný samostatné procházce po zajímavých zákoutích Třebíče. „Architektonická stopovaná“ Vám odhalí drobné perličky v našem městěa děti seznámí s paní Architektúrou. Vyzvedněte si arch s mapou, na stanovištích jej orazítkujte a nakonec si přijďte pro odměnu. Po skončení oficiálního programu budeme rádi, pokud se k nám připojíte na neformální kávu či pivo. Třebíčuž podruhé patří mezi 62 měst v České republice a na Slovensku, která se zapojují do oslav Dne Architektury. Festival pořádá spolek Kruh pod záštitou České komory architektů. V Třebíči se jeho organizace ujal spolek TřebA.

Aktuální informace k programu sledujte na facebookové stránce https://www.facebook.com/events/1259667104066640/

Milan Drbálek