Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Poznej své boty
Poznej své boty PDF Tisk Email
Úterý, 27 Září 2016 00:00

Zdravé město Třebíč a Muzeum Vysočiny Třebíč se v prvním říjnovém týdnu připojí k desítkám českých a moravských parků, které budou hostit výstavu na stromech s podtitulem Poznej své boty. Na patnácti plakátech s fotografiemi od bangladéšského fotografa Akashe se dozvíte, co všechno předchází výrobě bot. Snímky vznikly exkluzivně pro českou nevládní organizaci NaZemi, která celorepublikovou výstavu koordinuje. V Třebíči bude k vidění v zámeckém parku od 1. do 8. října, během Týdne důstojné práce.

Výstava upozorňuje na souvislosti a důsledky našeho nákupního chování. A také na to, co můžeme sami změnit jako spotřebitelé a uživatelé. „Po zhlédnutí výstavy získají návštěvníci představu o pracovních podmínkách dělníků a dělnic, kteří v Bangladéši na předměstí Dháky zpracovávají kůži a vyrábí z ní boty,“ uvedla Gabriela Štěpánková z organizace NaZemi.

 

Fakta: „V roce 2014 bylo na celém světě vyrobeno více než 24 miliard párů bot. Celkem 88 % světové produkce přitom pochází z Asie. Pro obuvnický průmysl jsou typické extrémně nízké mzdy, dlouhé a nucené přesčasy i dětská práce. Dělníci a dělnice pracují v nebezpečných pracovních podmínkách. Hrozí jim vyšší riziko rakoviny, mají dýchací potíže a trpí onemocněním kůže, častá jsou i zranění,“ uvedl Petr Mareš, který v NaZemi vede kampaň za zlepšení pracovních podmínek v obuvnickém průmyslu.

Loni proběhla výstava na stromech poprvé. Byla věnovaná důstojné práci a pěstování kávy v Guatemale a Mexiku. Letos je zaměřena na boty. V příštím roce se bude věnovat podmínkám pěstitelů banánů z Panamy a Kostariky.

Podrobné informace najdete na www.nazemi.cz

Iveta Ondráčková

 

Aktualizováno Neděle, 25 Září 2016 13:58