Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ample Strike 2016 v Náměšti nad Oslavou
Ample Strike 2016 v Náměšti nad Oslavou PDF Tisk Email
Úterý, 06 Září 2016 08:02

Včera začalo největší letošní vojenské cvičení NATO na území České republiky. Leteckých manévrů Ample Strike 2016 v Náměšti nad Oslavou se zúčastní sedmnáct armád států sdružených v této obranné alianci. Létá se od včerejška a letové aktivity skončí nejpozději 20. září.

Které letouny můžeme ve vzdušném prostoru vidět? Tak třeba letouny L-39 Albatros z Litvy, stroje Pilatus PC-9M ze Slovinska a ze Spolkové republiky Německa nebo polské Su-22, které dříve na základně v Náměšti dlouho působily, naše bojové helikoptéry, Alky, Grippeny a další.

Do cvičení se zapojí přes tisíc českých vojáků a poprvé také aktivní zálohy ve dvou skupinách v počtu 360 příslušníků a množství zahraničních ozbrojenců. V okolí základny se musejí připravit na občasnou vyšší hlukovou zátěž, o kterou se postarají zejména postsovětské stroje. Právě kvůli snížení hluku budou některé bojové vrtulníky dislokovány ve vojenském prostoru Libavá i jinde na území republiky.

Nejdůležitější částí výcviku bude svičení leteckých návodčích, kteří se vždy nejvíce podílejí na úspěchu leteckých misí. Cvičit se bude i tankování za letu a navazování spojení.

František Ryneš