Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Petr Mikuš vystavuje v EDU
Petr Mikuš vystavuje v EDU PDF Tisk Email
Sobota, 13 Srpen 2016 07:07

Nově instalovaná výstava fotografií Petra Mikuše z nedalekých Ketkovic zdobí vstupní halu elektrárny.Stovky osob, které denně vstupují do elektrárny Dukovany, ať už za prací či k prohlídce elektrárny, mohou shlédnout černobílé i barevné fotografie s tématikou jaderného provozu. Najdou zde fotografie pohlížející na elektrárnu zevnitř, ale také zajímavé panoramatické pohledy z okolí.

Vstupní hala elektrárny je místem konání důležitých bezpečnostních procedur, ale také prostorem pro pořádání výstav. Svá díla zde prezentují fotografové z regionu i z celé republiky. Peter Mikuš, který zde vystavuje poprvé, se fotografií zabývá již 15 let a v posledních dvou letech se začíná klonit ke kráse černobílé, klasické fotografie.

Peter Mikuš je povoláním IT manažer a jeho zálibou je jaderná energetika, letectví a astronomie. Technické vzdělání se snoubí s citlivou duší a promítá se do jedinečnosti jeho díla.

Soubor vystavovaných fotografií vznikal v průběhu posledních tří let, část z nich vznikla k příležitosti spuštění prvního a druhého bloku po nedávné odstávce.

„Oslovuje mě technická krása Jaderné elektrárny Dukovany, ale také přírodní krása Hadcovy stepi. Kontrast přírody a chladného betonu, světla a tmy, s tím vším se setkáte na mých fotografiích,“ říká autor fotografií Peter Mikuš.

Básnickými texty fotografie opatřil Pavel Horák z Brna, který píše od svých 17 let. Převážně se věnuje hororové literatuře, a to jak psaní povídek, tak i jiných forem tohoto žánru. Od roku 1996 publikoval již více než deset knih.

Výstava je přístupná veřejnosti zdarma a potrvá do konce prázdnin.

Jana Štefánková