Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Šachy na čerstvém vzduchu
Šachy na čerstvém vzduchu PDF Tisk Email
Pátek, 12 Srpen 2016 07:15

Město Náměšť nad Oslavou ve spolupráci s Domovem bez zámku, za finanční podpory Nadace ČEZ zřídilo prostor venkovních šachů. Betonový stolek se šachovnicí a s dvěma židličkami jsou trvale umístěny v parku naproti Kavárně Pohodička a jsou určeny pro širokou veřejnost.

„Předpokládáme, že instalace šachů ve veřejném prostoru bude mít pozitivní vliv na budování mezilidských vztahů a dojde k oživení tohoto prostoru neomezeného zdmi.  Kromě prostoru pro samotnou hru šachů vzniklo nové odpočinkové zákoutí pro společné setkávání a trávení volného času,“ říká k projektu starosta města Vladimír Měrka.

Otcem myšlenky oživit život ve městech je Ondřej Kobza majitel kavárny Café V lese, Café Neustadt nebo Café Šesťák. Mezi jeho významné „oživovací“ projekty patří např. Piána na ulici, Poesiomat, Veršomat  či venkovní šachy. „Šachy na ulici jsme pokřtili v srpnu 2014, kdy jsme po Praze rozmístili prvních pět veřejných šachových stolků. Stejně jako piána si i šachy rychle našly své příznivce a projekt se začal spontánně šířit do dalších měst. Na začátku jsme používali především vysloužilé školní lavice, které se ale příliš neosvědčily. Do budoucna jsme se proto rozhodli pro jednoduchý design z betonu - minimalistické, do městského prostředí vhodné a téměř nezničitelné řešení,“ říká Ondřej Kobza.

"Dnes najdete šachy na celkem šedesáti místech. Zahrát si tak kromě Prahy můžete už i v Ústí nad Labem, Zákolanech, Čelákovicích, Neratovicích, Kolíně,  Litoměřicích nebo Rokytnici nad Jizerou. Ode dneška také tady v Náměšti. Nová místa přibývají každý týden a je skvělé, že to většinou je jen takový začátek toho, co se s daným místem dá dělat a jak jej proměnit,“ dodává nadšeně Kobza.

Figurky si mohou aktéři přinést vlastní nebo si zapůjčit jejich originální balení v kavárně Pohodička. Na témže místě bude možné vypůjčit si petanque a zahrát si ho v parku.  Přímo u hracího stolu zůstanou natrvalo barevné kameny pro hru Dáma, které vyrobili klienti Denního stacionáře Domova bez zámku. Kavárna Pohodička ráda připraví pro hráče občerstvení, které je možné přenést na místo hry. Šachové stolky a židle jsou vyráběny z betonu, váha stolku je 500 kg, váha židlí 100 kg. Rozměr stolů (80 cm výška, 74 cm šířka). Design a výroba: Jakub Vlček

Jana Štefánková