Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mírný nárůst počtu nehod
Mírný nárůst počtu nehod PDF Tisk Email
Čtvrtek, 11 Srpen 2016 06:36

Za sedm měsíců na silnicích Vysočiny zemřelo jedenáct osob

V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 282 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o sedm dopravních nehod více, takže počet nehod je srovnatelný - nedošlo tedy k žádnému výraznému snížení ani k výraznému zvýšení počtu nehod.

Letošní dopravní nehody si v období od začátku ledna do konce července vyžádaly již jedenáct obětí, což je o osm obětí méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku – vyjádřeno procenty - jde o pokles o dvaačtyřicet procent. Celkem 78 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje v porovnání s rokem 2015 nárůst o sedm procent. Dalších 799 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červenec roku 2015 o dvě procenta vyšší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 144 412 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 je o devět procent nižší. V 99 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a ve třech případech byl řidič pod vlivem drog. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se letos snížil o dvanáct procent. Policisté ale letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči usedli za volant v silně podnapilém stavu – výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu v krvi. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období, zejména po celé období druhého měsíce letních prázdnin, budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policisté se při letních kontrolách budou zaměřovat na místa, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám a pak také na komunikace vedoucí do rekreačních a chatových oblastí. Dopravně bezpečnostní akce chystáme také na konci letošních prázdnin a na začátku nového školního roku.

Dana Čírtková