Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Infocentrum EDU zahájí prázdniny výstavou „Ten druhý život“
Infocentrum EDU zahájí prázdniny výstavou „Ten druhý život“ PDF Tisk Email
Čtvrtek, 07 Červenec 2016 09:29

Hlavním partnerem výstavy, kterou pořádá Armádní Servisní, příspěvková organizace a Nadační fond Niké pod patronací ministra obrany Martina Stropnického, je Jaderná elektrárna Dukovany. Výstava byla otevřena Martinem Stropnickým 30. 5. 2016 v Brně a poté putovala do Olomouce. Dalším místem bude právě Jaderná elektrárna Dukovany, která patří mezi nejstřeženější objekty v České republice a její případnou ochranu by zajišťovali vojáci ze zálohy. V dukovanském Infocentru bude výstava přístupná veřejnosti od 4. 7. do 19. 7. 2016 a svoji cestu zakončí na Pražském hradě 7. 9. 2016.

Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům činnost novodobých válečných veteránů a Armády ČR na misích a zejména prostředí, v němž na těchto misích působí. Výstava se zaměřuje na mise v Kosovu, Afghánistánu, Iráku a Mali, neboť jde o aktuální zahraniční zapojení Armády ČR. Výstava bude ukončena slavnostní dražbou vybraných fotografií, jejíž výtěžek bude určen na vybudování a podporu činnosti nového komunitního centra pro válečné veterány a jejich rodinné příslušníky v Brně.

Fotografie z vojenských misí poskytli Lenka Klicperová, Jarmila Štuková, Jana Zechmeisterová, Daniel Hlaváč, Miroslav Lopatář, Vojenský historický ústav a Ministerstvo obrany.

Výstava je úvodem před letošním cvičením Armády České republiky SAFEGUARD, které v Jaderné elektrárně Dukovany proběhne již letos v září. Nově zrekonstruované Infocentrum JE Dukovany se kromě prohlídek osvědčilo také při pořádání přednášek a besed pro veřejnost. „Letošní rok odstartoval cyklus besed Milan Belko, s nímž jsme sdíleli zajímavé zážitky treku po Indii. Následovala přednáška cestovatele Martina Stillera, který absolvoval půlroční 7 000 km dlouhé cykloputování po americkém kontinentě a Kubě. Již dříve se uskutečnila beseda s extrémním cyklistou Pavlem Richtrem, který ujel 1 000 mil Aljaškou na kole. Z dalších známých jmen to byli např. horolezec Radek Jaroš nebo motocykloví závodníci Karel Abrahám a Karel Hanika, kteří navštívili dukovanskou elektrárnu,“ přibližuje aktivity v Infocentru JE Dukovany Jiří Bezděk, tiskový mluvčí elektrárny.

Otevírací doba výstavy v Infocentru JE Dukovany pro veřejnost: 4. – 17. 7.2016 od 9 do 17 hodin

Jiří Bezděk