Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč prodá dům hrůzy
Třebíč prodá dům hrůzy PDF Tisk Email
Neděle, 11 Duben 2010 20:26

Rada města Třebíče schválila záměr prodat činžovní dům číslo 108 v Pomezní ulici ve čtvrti Zámostí, bývalý židovský špitál, místními nazývaný „Krankenhaus“. Dům už řadu let chátrá. Osm malometrážních bytů užívali vesměs sociálně slabí občané města a také je řádně vybydleli.

Schválí-li ve čtvrtek prodej zastupitelstvo města, bude pravděpodobně vyhlášena soutěž obálkovou metodou. Vyvolávací cenu navrhuje rada města ve výši 2 milióny korun.

 Nebude rozhodovat samotná kupní cena. Dalšími kritérii má být účel využití domu, závazný termín zahájení a ukončení rekonstrukce, popis financování oprav a počet zřízených pracovních míst. Zejména poslední kritérium vyvolává pochybnosti. Vypadá to tak, že je prodej připraven někomu, kde zde chce zřídit ubytovací a možná i stravovací zařízení. Svědčí o tom i úporná snaha překazit záměr památkářů vyhlásit před prodejem objekt národní kulturní památkou. To by totiž značně omezilo možnosti využití a zpřísnilo nároky na rekonstrukci. Obálková vícekriteriální soutěž byla použita i v případě prodeje pozemků v lokalitě Vídeňský rybník. Průběh této „soutěže“ vzbudil pochybnosti a zdá se, že právem. Uvidíme, jak to bude s lukrativní nemovitostí „Krankenhaus“ ve čtvrti UNESCO.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 27 Duben 2010 15:39