Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ze života na valdštejnském zámku
Ze života na valdštejnském zámku PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Červen 2016 00:00

Na začátku letních prázdnin bude v Muzeu Vysočiny Třebíč otevřena výstava přibližující návštěvníkům život posledních majitelů třebíčského zámku, která navazuje na stálou expozici muzea: Valdštejnové na Třebíči. Výstava je postavena na dochovaných archivních dokumentech, předmětech spojených s rodem Waldstein-Wartenberg a zejména na dobových fotografiích, které z velké části pořídila manželka posledního majitele třebíčského zámku Emanuela Waldstein-Wartenberga Adriena.

Úvodní část výstavy seznámí návštěvníka s  historií tohoto šlechtického rodu v kontextu dějin města Třebíče, s hospodářským zázemím velkostatku a přiblíží mu rozdělení rodu na třebíčskou, svatoslavskou a borovinskou větev.

 

Druhá část je věnována příslušníkům rodiny Waldstein-Wartenberg, kteří byli s třebíčským zámkem spojeni od dvacátých let 20. století do roku 1945, kdy byli nuceni Československo opustit a jejich majetek přešel pod národní správu.

V poslední části výstavy bude možno nahlédnout do všedních dnů posledních majitelů třebíčského zámku tak, jak je vedle činností spojených se správou velkostatku trávili a jak je zachytila Adriena Waldstein-Wartenberg svým fotoaparátem. Na cestách, při projížďkách na koních, se zvířaty, na honech, tenise, při společenských setkáních s příbuznými a přáteli či při odpočinku v zámeckém parku.

Atmosféru umocní rekonstrukce části výzdoby hlavního zámeckého schodiště, model reprezentativního patra zámku v podobě z roku 1945 či nahrávky úryvků ze vzpomínek Anny Marie Waldstein-Wartenberg.

Na své si přijdou i malí návštěvníci. Výstava bude doplněna dětským koutkem a aktivitami spojenými s tématem rodu Waldstein-Wartenbergů.

Výstava bude probíhat v zámecké konírně od 1. července do 16. října a můžete ji navštívit od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin v červenci a srpnu denně a v září a říjnu denně kromě pondělí. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 30. června 2016 v 17:00 hodin v prostorách konírny třebíčského zámku.

Lucie Pálková

 

Aktualizováno Neděle, 26 Červen 2016 21:34