Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Bude o studenty zájem?
Bude o studenty zájem? PDF Tisk Email
Středa, 22 Červen 2016 00:00

Firmy mohou využít slovinské studenty na pracovní stáže

Incomingový tým v těchto dnech rozesílá firmám na Třebíčsku nabídku pracovních stáží studentů ze Slovinska. Jedná se o stáž v rámci evropského projektu Erasmus +, který studentům přispívá na uhrazení cestovních nákladů a ubytování.

„Na základě prezentace města na vídeňském veletrhu Intertool nás oslovila vyšší odborná škola ze Slovinska. Informaci o nabídce pro společnosti, které chtějí spolupracovat se zahraničními studenty, jsme poslali firmám. Záleží pak na nich, zda budou mít zájem,“ uvedl místostarosta Pavel Pacal. Jedná se o studenty z oborů strojírenství, obchodní administrativy a lesního hospodářství. Program Erasmus + požaduje minimální délku stáže 10 týdnů nebo 400 hodin. Studenti hovoří anglicky. Stáže začínají od ledna příštího roku. „Firmy nemají vůči studentovi žádné finanční závazky,“ doplnil Pacal.

Čeští studenti mají stejné možnosti

Možnost účastnit se zahraničních pracovních stáží prostřednictvím programu Erasmus + mají i čeští studenti. Pro firmy jsou studenti se zkušenostmi ze zahraniční velmi vítaní. „Neměli bychom se dívat na pracovní stáže zahraničních studentů jednostranně. Pokud české firmy uvítají zaměstnance se zkušeností ze zahraničí, měly by také umožnit praxi studentům z jiných zemí,“ řekl Pacal.

Zájem o stáže ve firmách mají i třebíčské školy

Firmy se potýkají s nedostatkem pracovníků, proto hledají své budoucí zaměstnance už na školách. Pracovní stáže studentů jsou celoevropským trendem. Firmy se učí pracovat s touto formou spolupráce a výběru potenciálních zaměstnanců. Ačkoli to z jejich strany vyžaduje vynaložení určité energie, současný stav na trhu práce jasně ukazuje, že bez úzké spolupráce firem a škol se neobejdeme.

Irini Martakidisová