Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dobrovolníci z JE Dukovany pomáhali
Dobrovolníci z JE Dukovany pomáhali PDF Tisk Email
Neděle, 19 Červen 2016 00:00

Program firemního dobrovolnictví Čas pro dobrou věc se ve Skupině ČEZ těší stále větší oblibě. K více než třem a půl tisícům zaměstnanců, kteří pomáhali v předchozích ročnících programu, se ve středu a čtvrtek 15. – 16. června přidalo na Vysočině a v Jihomoravském kraji dalších sto třicet dobrovolníků. Ve 12 neziskových organizacích tak během letošního ročníku Času pro dobrou věc přiložil ruku k dílu rekordní počet oranžových dobrovolníků.

Jednotlivé skupiny energetiků se rozjely do různých koutů Vysočiny a Jihomoravského kraje, kde si poctivě rozdělily úkoly. Nejpočetnější 25členná skupina se pustila do předprázdninového čištění Dalešické přehrady. Přírodě a Českému svazu ochránců přírody Kněžice pomohly také další dvě desítky z nich při kosení přírodně cenných území v Radoníně. Pozadu nezůstali ani dobrovolníci v Mohelně, kteří od Pozemkového spolku Koniklec dostali na starost úklid černé skládky v Národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step. Zahradní a úklidové práce na čerstvém vzduchu čekaly na dobrovolníky i v třebíčském Denním rehabilitačním stacionáři pro tělesně a mentálně postižené, Domově sv. Antonína pro seniory v Moravských Budějovicích a Domově u lesa pro osoby se zdravotním postižením v Tavíkovicích.

Devatenáct dobrovolníků podpořilo Dětský domov v Ivančicích, kde například uklízeli po malování, natírali lavičky, likvidovali pařeniště, upravovali nájezd pro osobní auta nebo třeba pomáhali se sanačními pracemi sklepních prostor. V Brně přivítala pomoc energetiků Mateřská a Základní škola speciální a Praktická škola ELPIS, v Třebíči zase Oblastní charita. „Dobrovolníci za námi přijeli hned do dvou institucí, které jako Oblastní charita v Třebíči provozujeme. Ve Stacionáři Úsměv pomohli s úpravou bezbariérovosti jeho okolí, opravou plotu i údržbou počítače. V Ambrele zase vymalovali celou místnost, která slouží jako klubovna pro naše děti a mládež,“ uvedl ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek. „Velmi si vážíme spolupráce s elektrárnou Dukovany, která je zpečetěna přímou lidskou pomocí jejich zaměstnanců,“ dodává Jašek.

Kromě takzvaných Skupinových dnů má každý zaměstnanec Skupiny ČEZ nárok i na Individuální dobrovolnický den. Ten si může uzpůsobit zcela dle vlastních představ – sám si vybrat neziskovou organizaci, domluvit potřebné práce, získat pomůcky a sám nebo s kolegy vyrazit na pomoc. Na jižní Moravě jej ve čtvrtek využila další více než třicítka energetiků, která vymalovala speciální školu a dětský domov ve Vřesovicích a pomohla shrabat louku v tišnovském Domově sv. Alžběty.

Miloš Dvořák, specialista profesní podpory z útvaru péče o zařízení JE Dukovany, pomáhal čistit Dalešickou přehradu: „Oceňuji, že zaměstnavatel vytváří podmínky pro konání akcí na podporu v regionu. Těší mě, že mohu být v přírodě v místech, kam se člověk moc nedostane, a pomáhat proti jejímu znečišťování. Je to sice práce nikdy nekončící, ale myslím, že se dá tímto způsobem vyjádřit vztah ke krajině, ve které žijeme,“ říká Miloš Dvořák.

Jana Štefániková