Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Třebíči roste nový azylový dům pro matky s dětmi
V Třebíči roste nový azylový dům pro matky s dětmi PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Červen 2016 00:00

Oblastní charita Třebíč zahájila stavbu Azylového domova pro matky. Půjde o výjimečné zařízení v rámci celého Kraje Vysočina s 19 bytovými jednotkami s kapacitou 61 lůžek. Stavba za 38 milionů korun má být na ulici Vltavínská dokončena v říjnu 2017.

Slavnostního zahájení stavby, které proběhlo 14. 6. 2016, se zúčastnili hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, krajský radní pro sociální záležitosti Petr Krčál a starosta Třebíče Pavel Janata. Zdárnému průběhu stavby při tomto slavnostním aktu požehnal třebíčský děkan Jiří Dobeš.

„Jsme si vědomi, že pro matky a rodiče bez domova nebo ženy s dětmi vystavené domácímu násilí není v kraji dostatečné zázemí,“ vysvětloval během slavnostního zahájení ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek. „S provozováním podobně zaměřeného zařízení, ale prostorově značně nedostatečného, máme dlouholeté zkušenosti a jsme si vědomi všech nedostatků.“

 

Domov po matky s dětmi provozuje Charita v Třebíči již 20 let, ale v současných podmínkách není možné zajistit žádoucí nastartování změny u lidí v tíživé životní situaci. V prostředí městské ubytovny s více jak stovkou bytů, v nedostatečně velkých pokojích a bez zázemí pro hru, učení a přípravu jídla, není možné vytvořit odpovídající podmínky našim uživatelům. Nový objekt bude naproti tomu nabízet dostatečné kapacity pro ubytování matek s několika  dětmi v důstojném a motivujícím prostředí. S šesti lůžky je počítáno pro samotné ženy, které se ocitly z různých důvodů bez střechy nad hlavou. Možnost azylového bydlení připravujeme také pro otce s dětmi nebo celou rodinu. „Vedle bytových jednotek zde najde zázemí i klubovna, herna, studovna, cvičná kuchyně a návštěvní místnost. V bezpečném prostředí s podporou zkušených pracovníků se budou moci ženy i děti vzdělávat a připravovat na samostatný a plnohodnotný život,“ vysvětluje Eliška Klimešová, vedoucí charitního střediska. „V budově najde místo i raná péče zajišťující pomoc rodinám s dětmi, které se narodily s fyzickým nebo duševním handicapem.“

Dodavatele stavby určilo výběrové řízení, které vyhrála společnost TOMI reko, s.r.o. Celkový rozpočet dosahuje 38 milionů korun. Z největší části 28 mil. korun jej zajišťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, dalšími přispěvateli jsou Kraj Vysočina a Město Třebíč.

Marie Paločková

 

Aktualizováno Středa, 15 Červen 2016 21:05