Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Karel IV. na Katolickém gymnáziu
Karel IV. na Katolickém gymnáziu PDF Tisk Email
Úterý, 14 Červen 2016 00:00

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a Katolické gymnázium Třebíč pořádají přednášku na téma Karel IV. a jeho zakladatelská činnost.

Přednáška je věnována císaři a králi Karlu IV. jako zakladateli významných institucí (Univerzita Karlova v Praze a arcibiskupství Pražské) či staveb (Pražského hradu, hradu Karlštejna a Nového Města pražského). Přednáška je doprovázena bohatou obrazovou dokumentací.

Přednáška se koná ve středu 15. června 2016 v 19 hodin v aule Katolického gymnázia. Přednáší Prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., který patří mezi přední české historiky umění. Zabývá se středověkým uměním a křesťanskou ikonografií, jeho odborný zájem je však mnohem širší. Je autorem řady odborných prací, jakož i popularizátorem umění a architektury.

Vyučuje na několika vysokých školách, především na Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK, který spoluzakládal, a na Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK, jehož byl v letech 2006 až 2014 ředitelem. V současnosti zastává pozici prorektora Univerzity Karlovy pro tvůrčí a ediční činnost.

 

Jaromír Matějek

 

Aktualizováno Pondělí, 13 Červen 2016 21:30