Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zámek v Náměšti nad Oslavou mimořádně zpřístupní instalovaný depozitář
Zámek v Náměšti nad Oslavou mimořádně zpřístupní instalovaný depozitář PDF Tisk Email
Středa, 08 Červen 2016 07:29

Dětský a Královský apartmán v autentické podobě z konce 19. století. V dosud nepřístupném horním poschodí zámku byla v loňském roce upravena část prostor bývalého Dětského a Královského apartmánu a vznikl tak instalovaný depozitář, který představuje autentickou podobu interiérů zámku z konce 19. a počátku 20. století. „Tato instalace je prvním krokem k budoucí celkové rehabilitaci horního podlaží zámecké budovy a ke vzniku nového plnohodnotného prohlídkového okruhu zaměřeného na styl šlechtického bydlení v uvedeném období“, uvedl kastelán zámku Marek Buš.
Ve východním a jižním křídle zámku tak budou k vidění jednotlivé místnosti přesně v tom stavu, v jakém byly upraveny pro každodenní život dětí majitelů a pro ubytování významných osobností, které rodinu Haugwitz v Náměšti navštěvovaly. „V prostorách Královského apartmánu pobýval například František Ferdinand D´Este, arcivévoda Ludvík, bratr císaře Františka Josefa I., španělský král Alfonso XIII., srbský král Milan IV. Obrenovič či brněnský biskup a pozdější pražský arcibiskup Pavel hrabě Huyn“, doplňuje Buš. A dodává: „Naši výhodou byla jednak přesná fotodokumentace všech uvedených místností z počátku 20. století, zároveň však i skutečnost, že veškerý původní mobiliář se dochoval v depozitářích zámku. Autenticita prostor je tedy dokonalá“.

Mimořádné prohlídky se uskuteční v termínech 15. června, 13. července, 3. srpna a 21. září, (vždy ve středu), v časech 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin. Délka prohlídky je cca 60 minut.

Kapacita skupiny návštěvníků je omezena počtem 10 osob, proto zájemcům doporučujeme rezervaci prohlídky na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonním čísle 568 620 319.

Vstupné: dospělí: 80 Kč, snížené vstupné: 60 Kč, rodinné vstupné: 240 Kč.

Využijte této výjimečné příležitosti k poznání dosud neobjevených prostor náměšťského zámku.

Marek Buš

Zámek Náměšť nad Oslavou