Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pacala na kandidátce nechtějí
Pacala na kandidátce nechtějí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 02 Červen 2016 00:00

Tiskové prohlášení Třebíč Občanům! k zamítnutí kandidátky Starostové pro Vysočinu

Volební strana Třebíč Občanům! (TO!) je sdružením nezávislých kandidátů a politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Lídr kandidátky Třebíč Občanům!, Jaromír Barák, byl do února letošního roku krajským předsedou hnutí STAN a společně s dalšími dvěma zastupiteli za TO!, Alexandrou Svobodovou a Rostislavem Štorkem, a mnohými členy výborů zastupitelstva města, komisí rady města a podporovateli uskupení Třebíč Občanům! je příslušníkem krajské organizace STANu na Vysočině.

Hnutí Starostové a nezávislí uzavřelo pro krajské volby 2016 předvolební koalici se stranou SNK ED. V rámci místního klubu STAN Třebíč byly diskutovány podmínky spolupráce STAN a SNK ED pro spolupráci v krajských volbách. SNK ED navrhlo jako své kandidáty za město Třebíč místostarostu Pavla Pacala, člena politického hnutí Pro Třebíč, a uvolněnou radní Marii Černou. Členy místního klubu STAN Třebíč byla jednoznačně zavrhnuta nominace Pavla Pacala na společnou kandidátku, zatímco v případě Marie Černé došlo k rozhodnutí, že ji bude ochota v rámci předvolební koalice tolerovat.

Na únorovém krajském sněmu hnutí STAN byla Zdeňka Marková, předsedkyně strany SNK ED, dotázána, za jakými kandidáty za třebíčský okres si bude SNK ED při sestavování koaliční kandidátky pevně stát. Odpovědí bylo, že pouze za třebíčskou radní Marií Černou a paní Hanou Žákovou, starostkou Koněšína. Proto zástupci Třebíč Občanům! souhlasili s uzavřením předvolební koalice STAN a SNK ED a rovněž podpořili pana Lukáše Vlčka, starostu Pacova a krajského zastupitele, jako lídra společné kandidátky.

V následujících dnech se však sdělení paní předsedkyně Markové z SNK ED ukázalo jako nepravdivé, neboť při dalších vyjednáváních trvala na přítomnosti Pavla Pacala na kandidátce. Jeho nominace je pro zástupce STANu za Třebíč Občanům! zcela nepřijatelná, neboť vnímáme tohoto třebíčského místostarostu za kontroverzního člověka, symbol klientelismu a nesmyslných investic a spřízněného člověka s několika vlivnými podnikateli využívajícími ve svůj prospěch vliv na věci veřejné. Nominaci Pavla Pacala na společnou kandidátku a nedůstojné jednání SNK ED vůči STAN (první dva kandidáti nominovaní STANem měli obsadit 2. a následně až 6. místo, dále nečestné jednání předsedkyně SNK ED Markové) jsme uvážili za silné argumenty, proč jsme se rozhodli projekt společné kandidátky STAN a SNK ED pro krajské volby 2016 nepodpořit.

Na krajském sněmu hnutí STAN konaném dne 31. 5. 2016 byla navržená kandidátka zamítnuta a zástupci strany SNK ED jednání opustili s tím, že projekt společné koalice pro krajské volby skončil. Věříme, že společná kandidátka STAN a SNK ED mohla nabídnout řadu důvěryhodných a schopných kandidátů (např. lídra kandidátky, Lukáše Vlčka). Naše výtka však směřovala, a předem jsme na to mnohokrát upozorňovali, k nominaci Pavla Pacala, což byl důvod, proč jsme kandidátku nepodpořili. Mezi priority uskupení Třebíč Občanům! patří politika bez korupce, klientelismu a nesmyslných investic a akceptováním požadavku SNK ED na nominaci Pavla Pacala bychom naše principy porušili a zradili naše voliče.