Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Akce cihla pojedenácté
Akce cihla pojedenácté PDF Tisk Email
Pátek, 27 Květen 2016 07:13

Oblastní charita Třebíč ve spolupráci se sdružením Portus Praha pořádá jedenáctým rokem sbírku pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením s názvem Akce cihla. Cílem je vybudování bezbariérového venkovního přístupu do stacionáře Úsměv a zajištění svozové služby. V případě velkého úspěchu přibude na zahradě stacionáře i zahradní domek na nářadí potřebném pro pracovní terapie. Za podporu sbírky čekají dárce malé cihličky i jiné upomínkové předměty.

Premiérově budou stánky Charity na všech akcích MKS v rámci Třebíčského kulturního léta. „Jsme nadšení z přístupu všech lidí z Městského kulturního střediska,“ komentuje novinku Tomáš Barák, vedoucí střediska Oblastní charity Třebíč. „Ve stánku si lidé budou moci koupit výrobky našich klientů, podpořit sbírku a dostanou šanci se i něco naučit a sami si vyrábět drobné upomínky a dárky."

Poprvé bude stánek postaven už v sobotu 28. 5. 2016 na parkovišti u Jaderné elektrárny Dukovany při SETKÁNÍ RODÁKŮ zaniklých obcí Lipňany, Heřmanice, Skryje. Sbírková pokladna bude po dobu letní sezóny umístěna i v areálu náměšťského zámku a v třebíčské Cukrárně “Nad skálou“. Akce cihla se následně chystá účastnit jednotlivých programů již výše zmíněného Třebíčského kulturního léta 2016 jako je Třebíč open air, Noc na Karlštejně, Svatoprokopská pouť, Oživené židovské město, Šamajim a Bramborobraní.

30. 5. 2016 a 1. 6. 2016 budou také stánky Akce cihla umístěny před obchodem Vysočina a Albert. Pracovníci a dobrovolníci Charity zde budou podávat informace o akci, zájemci budou moci přispět do speciálních pokladniček a za příspěvek 100 a více Kč obdrží cihličku, kterou mohou s vlastním podpisem věnovat Stacionáři Úsměv. „Cihla může být chápána jako symbol stavby, třeba mostu mezi světem handicapovaných a námi, na první pohled běžnými lidmi,“ vysvětluje Tomáš Barák. „Může ale také symbolizovat bourání bariér mezi dvěma světy, které k sobě mají tak blízko.“

Plastové pokladny budou před sbírkovou akcí zapečetěny a na konci akce převzaty a spočítány pracovníkem příslušného Městského úřadu, ve kterém se sbírka uskutečnila, za spoluúčasti pracovníka Oblastní charity Třebíč. Sbírka na stanovištích bude zakončena v úterý 17. 9. 2016.

Přispět lze také přímo na účet sbírky č. 2648138319/0800, ČS Třebíč.

Oblastní charita Třebíč sbírku poprvé zorganizovala v r. 2004. Za 10 let jejího konání se podařilo uskutečnit a pořídit mnoho dobrých věcí. Začalo to rekonstrukcí prostorově vhodnější budovy bývalé mateřské školy na ul. Gen. Sochora v Třebíči, kam se pak stacionář z původního sídla v Borovině přestěhoval. Postupně se vytvořily prostory dílen, jídelna, tělocvična, knihovna, místnosti pro individuální terapii a sociální zařízení pro vozíčkáře. Vybudovala se nájezdová rampa a pořídil se výtah. Přibyla keramická pec, upravila se okolní zahrada a v ní vystavěn altán s posezením pro vozíčkáře. Pak přišla na řadu cvičná kuchyň, výtvarná dílna, počítačové výukové programy, pro vozíčkáře bylo nakoupeno elektrické zvedací zařízení i výsuvná sedačka do automobilu. Vytvořil se a postupně vybavil počítačový koutek, kde klientům s mentálním postižením slouží dotyková obrazovka, speciálně upravené klávesnice a myši. I zahrada se dále upravovala a vyrostl na ní skleník, který rozšířil možnosti pracovní terapie. Rodinám s dětmi se zdravotním postižením sbírka pomohla uskutečnit víkendové pobyty a podpořila se i svozová služba. V roce 2014 a 2015 nastala přestávka, Oblastní charita Třebíč Akci cihla nepořádala. Zapojuje se do ní opět letos.

Marie Paločková