Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčané diskutovali o Karlově náměstí
Třebíčané diskutovali o Karlově náměstí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 26 Květen 2016 07:22

Na avizované představení studie nové podoby Karlova náměstí se přišlo do velkého sálu Fóra podívat zhruba 250 Třebíčanů a představení a následná diskuze trvala od 17.00 do 20.30. Besedy se zúčastnili starosta, místostarostové a radní, architekti z ateliéru RAW doc. Ing. arch. Tomáš Rusín a Ing. arch. Ivan Wahla, dopravní inženýr Ing. Rostislav Košťál a předseda Svazu historických sídel a místostarosta Havlíčkova Brodu Bc. Libor Honzárek.

V Třebíči trvá již dvacetiletá snaha o revitalizaci náměstí. Začala už v roce 1996, kdy byla městem vyhlášena veřejná soutěž na studii možné nové podoby náměstí. Následovala anketa mezi obyvateli Třebíče.

Páce pokračovaly a na základě zadání, které v roce 2012 schválilo zastupitelstvo. Město si vyžádalo cenovou nabídku od 8 architektonických kanceláří, které měly zkušenosti s rekonstrukcí náměstí a veřejných prostranství. Byl vybrán atelier RAW, který v březnu 2013 prezentoval svoji první studii. Do roku 2015 bylo postupně vypracováno a orgánům památkové péče i dopravy předloženo celkem 8 variantních řešení. Až jedenáctá studie s označením 9A byla v dubnu letošního roku akceptována dotčenými orgány,“ doplnila Černá.

Pánové Rusín a Wahla představili stručně svůj atelier a prezentovali studii revitalizace Karlova náměstí. Dopravní situaci objasnil Ing. Košťál. Vysvětlil také požadavky zadání, které ukládaly zachovat parkování i zastávky městské autobusové dopravy.

Následovala dvouhodinová diskuze, kde byly vzneseny věcné připomínky, pochvaly Třebíčanů k nové podobě náměstí i kritika procesu přípravy z řad opozice a mladých architektů.

Tímto setkáním je nastartovaná další diskuze a další práce na přípravách realizace. Vizualizace možné budoucí podoby Karlova náměstí je k vidění ve vestibulu radnice na Karlově náměstí a na webových stránkách města.

Irini Martakidisová