Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Na živnostníky šli přísně
Na živnostníky šli přísně PDF Tisk Email
Úterý, 24 Květen 2016 06:56

Živnostenský úřad loni v Třebíči zkontroloval téměř 500 subjektů

Kontroly byly zaměřeny na plnění povinností stanovených živnostenským zákonem a zvláštními právními předpisy souvisejícími s podnikáním, které spadají do kompetence živnostenských úřadů. Dále bylo provedeno 126 úkonů předcházejících kontrole (místních zjištění bez následného provedení kontroly).

Kontroly byly prováděny na základě ročního plánu kontrol, z vlastního podnětu a z podnětů třetích stran. Celkem bylo zjištěno 81 porušení dozorovaných předpisů. V 66 případech byla uložena sankce, ostatní zjištěná porušení byla postoupena věcně a místně příslušnému živnostenskému úřadu.

K nejčastějším pochybením patřilo neoznámení zahájení nebo ukončení provozování živnosti v provozovně, neoznámení adresy pro vypořádání případných závazků při ukončení činnosti v provozovně a neoznačení provozovny a sídla v souladu s živnostenským zákonem. K nejzávažnějším porušením patřilo neoprávněné podnikání, tedy podnikání bez příslušného živnostenského oprávnění nebo nad rámec stávajícího živnostenského oprávnění a nedostatečná identifikace účastníků smluvního vztahu v případě nákupu a prodeje použitého zboží.

Předmět kontroly

Právnické osoby

Fyzické osoby

Celkem

Počet provedených kontrol

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů

52

447

499

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů

8

23

31

 

 

 

 

 

 

 

 

Irini Martakidisová