Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč je výrazně méně zadlužená než jiná města
Třebíč je výrazně méně zadlužená než jiná města PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Květen 2016 06:40

Také to je jeden ze závěrů ratingové zprávy, kterou vydala agentura Moody´s Investors Service. Její zástupce Ing. Petr Vinš ve středu 11. května předal Třebíči hodnocení národního ratingu. Za rok 2015 získalo město spolu s dalšími pěti městy hodnocení A2/Aa2.cz (mezinárodní a národní rating).

„Rating města zohledňuje zejména dosavadní konzervativní řízení rozpočtu města, které se odráží v solidních provozních výsledcích a finančních přebytcích. Rating zohledňuje také vysoké hotovostní rezervy města a v posledních dvou letech klesající zadluženost,“ okomentoval ratingovou zprávu starosta města Pavel Janata.

„Mezi silné stránky Třebíče patří solidní provozní výsledky, které jsou hlavním zdrojem financování kapitálových výdajů. K udržení vysokých hotovostních rezerv přispívá přebytkové hospodaření i klesající zadluženost. Výhled ratingu je stabilní,“ uvádí výtah ze zprávy ratingového hodnocení.

Ratingová zpráva je dalším dokladem toho, že město dlouhodobě rozumně hospodaří s veřejnými prostředky.

Irini Martakidisová

Pozn. red. Ze zhruba třicítky měst v Česku a na Slovensku, které hodnotí agentura Moody´s, jsou na tom lépe než Třebíč třeba Prostějov, Brno nebo Praha. Hůře Ostrava a Liberec. Agentura nehodnotí účelnost vydaných prostředků. Ohrožujícím faktorem do budoucna pak je stálý a výrazný úbytek obyvatel.