Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Archa baví seniory v Třebíči
Archa baví seniory v Třebíči PDF Tisk Email
Úterý, 19 Duben 2016 12:34

Volnočasový klub Archa každou středu baví v jednom z domů s pečovatelskou službou v Třebíči své obyvatele, převážně seniory. Organizátorem setkání spojených se zábavou, poučením i netradičních aktivit je Charitní pečovatelská služba Oblastní charity Třebíč. V lednu se klienti z DPS na ul. Koutkova, Fr. Hrubína, Myslbekova a Vltavínská střídavě účastnili trénování paměti, v únoru „cestovali“ s dokumentem paní Milušky Mrvkové po rakouských Alpách a v březnu se připravovali na Velikonoce společně s dětmi z MŠ Benešova. V měsíci dubnu se podařilo uspořádat přednášku Městské policie Třebíč zaměřenou na bezpečnost občanů.

„Cílem setkání je nabídnout obohacení a zpestření všedních dnů, kdy chceme s lidmi žijícími v domech s pečovatelskou službou strávit společně příjemné chvíle a sdílet radosti i starosti,“ komentuje náplň Helena Pavelková, koordinátorka pečovatelské služby: „Účastníci oceňují společnost a řadu nových podnětů, které je udržují v lepší psychické i fyzické kondici.“

Charitní pečovatelská služba Třebíč organizuje aktivity pro seniory také v ostatních místech své působnosti. V Náměšti nad Oslavou proběhlo v únoru setkání s dokumenty M. Mrvkové s obyvateli Penzionu. V domě s pečovatelskou službou v Hrotovicích se setkání konají pod názvem „Kavárnička“ a jsou stejně jako v Třebíči naplněna nejrůznějšími tématy – přednášky z knihovny, trénování paměti, cvičení a tvoření. „Největší ohlas jsme měli při setkání s harmonikou a písničkami pana Grosse, kterého se zúčastnila i paní starostka a potěšila všechny přítomné ženy kytičkou,“ dokončuje výčet Helena Pavelková a dodává: „Díky podpoře města Hrotovice se také podařilo zrekonstruovat společenskou místnost v DPS, kde volnočasová setkávání probíhají. „Kavárnička“ je tak mnohem útulnější a příjemnější.“

Důležité je, že tato setkání jsou otevřená i ostatním seniorům, i když v domech s pečovatelskou službou nebydlí, ale mají odvahu a chuť přijít, protože nechtějí být sami doma. „Klidně může přijít i někdo, kdo se chce podělit o své zážitky nebo dovednosti a chtěl by nám pomoci vytvořit program tohoto setkání,“ nabízí kolegyně Lenka Chalupová, která má realizaci volnočasových akcí na starosti.

Hlavní činností Charitní pečovatelské služby Třebíč je samozřejmě poskytování pomoci lidem v domácnostech. „Službu poskytujeme všem potřebným seniorům nebo zdravotně znevýhodněným lidem přímo v jejich domácnostech. Pečovatelky jim vždy pomáhají s tím, co konkrétně potřebují – ať je to pomoc v domácnosti nebo pomoc se sebeobsluhou, např. při osobní hygieně nebo při jídle,“ vysvětluje koordinátorka služby. „Díky tomu, že máme v týmu spolehlivé a pracovité pečovatelky, které se nebojí pomáhat lidem ve složitých situacích, funguje naše služba dobře a je žádaná. Někdy ani nestačí naše kapacita k tomu, abychom mohli všechny zájemce o službu přijmout.“ Jedním z nezbytných předpokladů pro dobré fungování služby je také např. vybavení služebními auty. „Velmi výrazně nám pomohlo zakoupení nového auta z prostředků Tříkrálové sbírky. Proto i díky štědrým dárcům se může pečovatelská služba dostat snáze k těm, kteří ji potřebují,“ zakončuje paní Pavelková. Nové auto je využívané v Náměšti nad Oslavou, kde Charitní pečovatelská služba Třebíč působí od roku 2014 a zájem o službu zde stále narůstá.

Helena Pavelková