Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Referendum ve Slavěticích je platné
Referendum ve Slavěticích je platné PDF Tisk Email
Pondělí, 11 Duben 2016 07:17

V neděli proběhlo ve Slavěticích, obce za humny JE Dukovany, referendum o dostavbě jaderky. Referendum v Zastupitelstvu prosadila opozice vedená Antonínem Kovářem. Byl o ně velkým zájem. Ze 194 voličů přišlo k referendu 152 občanů, což je 78% oprávněných voličů.

Referendum obsahovalo dvě otázky. První z nich, „Souhlasíte se stavbou trvalého úložiště jaderného odpadu a nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany na katastru Slavětic bez připomínek?“ Druhá se ptala, zda „Souhlasíte se stavbou nových bloků v případě, že vláda bude dostatečně kompenzovat zhoršení životních podmínek občanů obce?“

Jak hlasování dopadlo? Pro dostavbu bez podmínek se vyslovilo 11 občanů (5,6%), proti bylo 136 (70,1%). Opačně však referendum vyznělo v případě druhé otázky. Pro dostavbu EDU s podmínkami kompenzace bylo 89 (45,8%) obyvatel Slavětic, proti 60 (30,9%).

 

Tato čísla lze interpretovat různě. Iniciátor referenda Antoním Kovář (KDU-ČSL) si myslí, že se potvrdil jeho odhad, že většina občanů je k dostavbě skeptická. Je prý zvědav, jaké kompenzace vedení obce vyjedná.

Starosta obce René Moravec (Hasiči) je s výsledkem také spokojen. Občané dostavbu chtějí a navíc mu dali do ruky klacek na ČEZ, potažmo stát, při vyjednávání o souhlasném stanovisku k projektu pátého bloku. Ten má stát asi kilometr od prvních domů obce. Naprostá většina hlasujících se vyslovila proti stavbě trvalého úložiště.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pondělí, 11 Duben 2016 07:23