Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hubení hlodavců začne v pondělí
Hubení hlodavců začne v pondělí PDF Tisk Email
Neděle, 03 Duben 2016 11:36

Plánovaná jarní deratizace města a městských částí začne 4. dubna a včetně závěrečného úklidu uhynulých hlodavců potrvá do 20. května. Odbor životního prostředí Městského úřadu v Třebíči žádá občany o spolupráci při realizaci této rozsáhlé akce.

„Apelujeme na majitele a správce všech objektů, aby před deratizací provedli preventivní opatření. Ta spočívají především ve vyčištění sklepů, prostorů pro uložení popelnic, utěsnění všech prostupů do objektů, pozavírání sklepních oken, utěsnění kanalizačních vpustí apod.“ Vyzval majitele a provozovatele objektů vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka. Majitelé, nájemníci a správci všech objektů musí zajistit deratizační firmě vstup do svých objektů. Zároveň jsou povinni provádět opatření proti šíření přenosných nemocí podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Pro provádějící firmy také vyplývají povinnosti při provádění deratizace. „Týkají se bezpečného ukládání deratizačních přípravků do jedových staniček a označovaní míst, kde již byla deratizace provedena výstražnými letáčky na viditelných místech,“ uvedl Vosátka.

Letáčky informují o datu položení nástrahy včetně druhu použité nástrahy a obsahují informace o firmě a odpovědné osobě provádějící deratizaci. V protokolu, vyhotoveném prováděcí firmou jsou také informace o typu ošetřeného objektu, stupni zamoření hlodavci, spotřebě materiálu a termínu akce.

Plán jarní deratizace města 2016

I. ETAPA

II. ETAPA

III. ETAPA

IV. ETAPA

4.4. - 10.4.

11.4. - 17.4.

18.4. - 24.4.

25.4. - 1.5.

Borovina

Stařečka

Nové Dvory

Horka Domky

Podklášteří

Vnitřní Město

Nové Město

Průmyslová čtvrť

Týn

Sokolí

Brněnská

Nová průmyslová čtvrť

Zámostí

Slavice

Ptáčov

Račevocie

Panská Niva

 

Pocoucov

Budíkovice

Nehradov

 

 

 

Hrádek

 

 

 

Řípov

 

 

 

Deratizace je obor, který se zabývá hubením hlodavců (hlavně potkanů), kteří nejenže ničí stavební objekty, podzemní inženýrské sítě, znehodnocují potraviny a sami jich každoročně značné množství spořádají, ale kromě toho jsou i přenašeči nejrůznějších nemocí. Vzhledem k tomu, že všichni hlodavci mají v příznivých podmínkách mimořádné rozmnožovací schopnosti (pár potkanů může mít ročně až 800 potomků), je třeba proti nim vést soustavný boj, aby nedocházelo k jejich přemnožení.

Irini Martakidisová