Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany šetří vodou
Dukovany šetří vodou PDF Tisk Email
Úterý, 22 Březen 2016 07:06

Spotřeba povrchové vody v Jaderné elektrárně Dukovany se loni opět meziročně snížila na 44,27 milionu m3. Dlouhodobě také v rámci klasických a jaderných elektrárnách ČEZ klesá spotřeba pitné vody, která loni činila téměř 640 tisíc m3. Oproti roku 2001 tak provozy ČEZ v České republice ušetřily více než 56 % životně důležité tekutiny. Výrazně se také snížilo zatížení životního prostředí odpadními vodami.

Jaderná elektrárna Dukovany loni spotřebovala celkem 44,27 milionu m3 povrchové (technologické) vody a meziročně tak snížila spotřebu této vzácné tekutiny. Prvky, které přispěly k dlouhodobému snížení spotřeby vody, byly například rekonstrukce vnitřních vestaveb chladicích věží za nové účinnější a od letošního roku také nové ventilátorové chladící věže, které současně posilují bezpečnostní systém elektrárny.

V rámci klasických a jaderných elektráren ČEZ loni také výrazně poklesla spotřeba pitné vody. Spotřebovalo se 639,8 tisíc m3, což bylo o 11 % méně než v roce 2014. Ve srovnání s 1,45 milionu m3 z roku 2001 se tak jedná o 56,1% úsporu životně důležité tekutiny.

Množství i kvalita vody je důležitá také pro nové jaderné zdroje Jaderné elektrárny Dukovany. Proto jsme zpracovali podrobný model zdrojů znečišťujících řeku Jihlavu, který nyní využívá Kraj Vysočina k naplánování efektivních a účinných opatření pro zvýšení její čistoty.

„Nejen z našeho užšího energetického pohledu, ale především v kontextu celkové vodohospodářské situace České republiky v posledních letech, vnímáme vodu jako jednu z klíčových vstupních surovin pro výrobu. Optimalizaci její spotřeby a neustálému hledání úspor proto věnujeme velkou pozornost,“ říká k vývoji Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize Správa ČEZ, a. s.

V hospodaření s vodou má společnost ČEZ dvě priority: minimalizaci objemu odpadní vody a snížení spotřeby povrchové vody. Platby za odpadní vodu poklesly na třetinu hodnoty z roku 2001 (v přepočtu na vyprodukovanou elektrickou energii i za vyrobené teplo). Zatímco v roce 2001 platily klasické elektrárny za objem odpadních vod 35 haléřů/MWh, loni to bylo hluboko pod 10 haléřů/MWh. Příčinou poklesu nákladů je kombinace snížených objemů i menší znečištění odpadní vody.

Jiří Bezděk