Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Kožichovicích odhalili bustu slavnému rodákovi
V Kožichovicích odhalili bustu slavnému rodákovi PDF Tisk Email
Úterý, 01 Březen 2016 07:51

V sobotu 27. února se Kožichovický rodák Matyáš Žďárský dočkal busty, umístěné na jeho rodném domě. Slavnostního okamžiku se zúčastnili mimo jiné také zástupci dolnorakouského Lilienfeldu.

Ti v čele se starostou Herbertem Schrittwieserem nejdříve navštívili třebíčskou radnici, protože Třebíč i Lilienfeld jsou již od roku 1991 partnerskými městy. Partnerství mezi oběma městy úzce spojuje právě osobnost Matyáše Žďárského, jelikož Kožichovice byly dříve součástí Třebíče. Žďárský se usadil v Lilienfeldu a rozvinul tam techniku alpského lyžování.

Během přivítání na třebíčské radnici si města vzájemně vyměnila novinky a informace o aktuální situaci i nadcházejících významných událostech v letošním roce. Starosta Lilienfeldu pozval zástupce Třebíče na červnové lilienfeldské slavnosti.

Poté se všichni přesunuli do Kožichovic, kde se 25. února roku 1856 Matyáš Žďárský narodil. Zde starostka Kožichovic Šárka Majerová s místostarostou Otakarem Mašterou představili všem výstavu o Matyáši Žďárském, věnouvanou rodáku ke 160. Výročí jeho narození. Společně s Herbertem Schritwieserem následně odhalili bustu v centru obce, na rodném domě zakladatele alpského lyžování. Slavnostního odhalení se zúčastnil také starosta Třebíče Pavel Janata prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka a autor jediné česky psané publikace o Matyáši Žďárském Jakub Novotný.

Autory busty jsou Bohumíra Smolejová a František Muller. Výstava bude v Kožichovicích otevřena do 11. března, později bude přemístěna do prostor třebíčského zámku.

Irini Martakidisová