Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nový vstup do JE Dukovany
Nový vstup do JE Dukovany PDF Tisk Email
Středa, 03 Únor 2016 12:39

V uplynulých pěti měsících došlo k zásadní rekonstrukci stavební i technologické části vstupní haly a vjezdu elektrárny. Nové vstupní turnikety, detekční systém a další moderní zařízení zvýší bezpečnost elektrárny. Dosavadní turnikety, které známe např. z pražského metra, nahradily klecové turnikety vybavené kromě osobního vážení a čtečky čipové karty i biometrickým skenerem pravé ruky. Škoda jen, že provozovatel nenainstaloval modernější snímání oční duhovky. Bezpečnostní ředitelka ČEZu i ředitel JE Dukovany Miloš Štěpanovský to omlouvali možnými hygienickými problémy a rychlostí odbavení pracovníků při nástupu do práce.

Vrátnici také doplnil rentgen zavazadel a detektor kovů. Při praktické ukázce se však pracovníkům elektrárny nedařilo přítomné novináře vstupem provést. Následně se údajně zjistilo, že se jednalo o chybu v zadávání příslušného vstupního kódu, tedy o lidský faktor. Asi tomu tak skutečně bylo, pracovníci elektrárny i dodavatelských firem totiž procházeli bez problému.

 

Vjezd do areálu byl také zodolněn. Na první pohled nahradila závoru při vjezdu pevná brána. V prostoru mezi oběma vstupními branami zůstala dozimetrická čidla, vnitřní brána byla doplněna výsuvnou zábranou proti neoprávněnému vjezdu. Celý vjezd nyní funguje automaticky, aby se vyloučil vliv lidského činitele.

Celé zařízení se na první pohled zdá předražené. A to i přesto, že je řada technologických novinek tajná a tudíž jsou skryty oku návštěvníka, lze si za utracených 60 miliónů korun představit více "muziky".

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 03 Únor 2016 12:51