Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Muzeum Vysočiny Třebíč má šanci získat titul Evropské muzeum roku
Muzeum Vysočiny Třebíč má šanci získat titul Evropské muzeum roku PDF Tisk Email
Neděle, 31 Leden 2016 22:27

Muzeum Vysočiny Třebíč, jako jediné muzeum z České republiky, patří mezi 49 kandidátů z 24 zemí, které soutěží o titul Evropské muzeum roku. Pokud v soutěži uspěje, stane se prvním městem v České republice s tímto titulem.

Cesta k titulu je dlouhá. Pro Třebíč tato cesta začala v květnu 2015 podáním přihlášky do soutěže EMYA 2016 – European Museum of the Year Award, která je pod záštitou Rady Evropy. Do července se nic nedělo, ale pak muzeum navštívila komisařka EMF (Evropské muzejní fórum). Po její návštěvě a doporučení ke kandidatuře zbývalo poslední – nečekaná návštěva zástupce poroty. Po ní se Muzeum Vysočiny Třebíč stalo kandidátem na cenu EMYA a o titul Evropské muzeum roku bojuje s dalšími 23 zeměmi. „Jsme hrdí na to, že letošním jediným nominovaným za Českou republiku mezi evropskou muzejní elitu je právě Muzeum Vysočiny Třebíč“, uvedla Marie Kružíková, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Třebíčské Muzeum Vysočiny soutěží například s londýnským Museum of Water, FC Porto Museem z Portugalska, Royal Belgian Institute of Natural Sciences z Belgie, Liechtenstein National Museum z Lichtenštejnska, The State Ethnographic Museum in Warsaw, v Polsku, Roman National Museum – Diocletian Baths v Itálii a s dalšími muzei ze Španělska, Řecka, Německa, Maďarska, Norska atd.

Velké finále letošního ročníku se bude konat ve španělském San Sebastianu a v Tolose. V loňském roce zvítězilo Rijksmuseum z Amsterodamu v Nizozemsku a v roce 2014 Museum of Innocence z Istanbulu v Turecku. Soutěž se koná od roku 1977 a Česká republika nikdy nebyla mezi vítězi. Třebíč má však velkou šanci stát se prvním městem České republiky s titulem Evropské muzeum roku. To se dozvíme už začátkem dubna letošního roku.

Muzeum Vysočiny Třebíč prošlo velkou rekonstrukcí a modernizací. Ta trvala od roku 2010 do roku 2013. Od té doby jsou k dispozici 4 stálé expozice, ke kterým brzy přibude pátá. Muzeum nabízí svým návštěvníkům vysoký komfort. Kromě cizojazyčných textů, textů v Braillově písmu je připraveno i zázemí pro rodiče s dětmi, šatny, kavárna, internetová studovna atd. Projekt „Zámek Třebíč – modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic“ byl realizován díky dotaci z ROP Jihovýchod a byl oceněn 3. místem v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis jako Muzejní počin roku 2013. Uvidíme, jak se muzeum umístí v evropské soutěži v roce 2016.

Eva Blechová