Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Za třídění nápojáčů lanové hřiště
Za třídění nápojáčů lanové hřiště PDF Tisk Email
Středa, 27 Leden 2016 17:00

Padesát tisíc korun za druhé místo v soutěži ve třídění nápojových kartonů získala třebíčská radnice. Obyvatelé města totiž během loňského dubna až září nasbírali těchto odpadů o 300 kilogramů více, než ve stejném období předchozího roku a umístili se na druhém místě v konkurenci dalších pěti měst v klání nazvaném Kam s nápojáčem.

Padesátitisícovou odměnu hodlá radnice použít na dětské lanové hřiště v parku. O výběru projektu rozhodli sami občané v anketě na městském webu. Třebíč v soutěži porazila České Budějovice, Pardubice, Hradec Králové a Jablonec nad Nisou, podlehla pouze vítězné Opavě.

Smyslem kampaně bylo především zvýšit povědomí o správném nakládání s použitými obaly od mléka a džusů - nápojovými kartony. „Během naší kampaně jsme mnohokrát slyšeli, že lidé nemají dostatek informací o správném třídění nápojových kartonů. Velká část cenného materiálu bohužel stále končí bez užitku ve směsném komunálním odpadu místo v barevných kontejnerech, odkud putují na dotřídění a následnou recyklaci,“ uvedl Pavel Němeček, obchodní ředitel společnosti Tetra Pak Česká republika s.r.o., která celou kampaň financovala. Díky rozšiřování informací o správném nakládání s použitými nápojovými kartony se podle jeho slov každoročně daří navyšovat procento obalů, které obyvatelé naší republiky vytřídí.

Nápojové kartony jsou jednou z nejmladších komodit, které se v Česku třídí. V Třebíči je lze vhazovat společně s plastem do 310 žlutých kontejnerů, které jsou rozmístěny po celém městě. Obsah z těchto kontejnerů putuje následně na dotřiďovací linku společnosti ESKO-T, kde se nápojové kartony ze směsi plastů ručně oddělí. Díky správnému třídění se z nápojových kartonů dá znovu využít kvalitní papírové vlákno pro výrobu dalších papírenských produktů.  V České republice se v roce 2014 vytřídilo 22% těchto obalů. Další informace o správném třídění nápojových kartonů jsou k dispozici na stránkách www.kamsnapojacem.cz a webu www.jaktridit.cz

Irini Martakidisová