Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Granty Nadace ČEZ otevřeny
Granty Nadace ČEZ otevřeny PDF Tisk Email
Středa, 20 Leden 2016 08:27

I letos mají základní a střední školy možnost získat peníze na odstranění bariér, obce a města pak na sázení či obnovu alejí a stromořadí, ale také na osvětlení nebezpečných přechodů. Zájemci o podporu Nadace ČEZ mohou žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžové schody, Stromy a Oranžové přechody. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na www.nadacecez.cz, finanční spoluúčast žadatele není nutná. Celkem už s podporou Nadace ČEZ vzniklo 208 alejí, 44 bezbariérových úprav škol a 71 osvětlených přechodů.

Nadace ČEZ přijímá žádosti v grantových řízeních Oranžové schody a Stromy do 12. února, žádost o tzv. „Oranžový přechod“ je nutné odeslat nejpozději 6. března. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz.

„O výsledcích prvních dvou řízení budeme všechny uchazeče informovat nejpozději do poloviny března. Školy a obce se tak dozví výsledek včas, aby vše stihly postavit či vysadit ještě letos. Obce a města se výsledek grantového řízení Oranžový přechod dozví v průběhu dubna,“ říká Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody, Stromy a Oranžové přechody podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí Nadace do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností.

 

Oranžové schody zlepšují přístup handicapovaných žáků ke vzdělání

a minimalizovat překážky, které jim stojí v cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů.

Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 500 000 Kč v případě instalace dvou zařízení, při instalaci jednoho zařízení je to 400 000 Kč. Požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 44 škol, na Vysočině a jižní Moravě podpořila Nadace ČEZ 6 škol. Své brány otevřela vloni vozíčkářům i základní škola v Kyjově a Jaroměřicích, jejíž přihlášku doporučil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

 

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Doteď města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily 208 stromořadí, na Vysočině a jižní Moravě vyrostlo 56 nových alejí. Do jejich sázení se zapojily i celé rodiny například ve Smrku na Vysočině či spolek hasičů v Dobelicích na jihu Moravy.

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Maximální výše příspěvku činí 150 000 Kč.

 

Oranžové přechody zvyšují bezpečnost chodců.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody v České republice už od roku 2013. Kvalitní světla totiž zajistí lepší viditelnost přecházejícího a minimalizují tak riziko střetu chodce s vozidlem. Během uplynulých tří let pomohla Nadace osvětlit 71 přechodů, z toho 12 na Vysočině a jižní Moravě. Žádat o příspěvek v maximální výši 120 000 Kč mohou obce a města v celé České republice.

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni.html a také v příloze této zprávy.

Informace pro zájemce o granty: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo 211 046 723 211 046 723 211 046 723 211 046 723 211 046 723211 046 723211 046 723211 046 723

Jana Štefánková