Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nejlépe si vedou Jaroměřice a Náměšť n. O.
Nejlépe si vedou Jaroměřice a Náměšť n. O. PDF Tisk Email
Sobota, 16 Leden 2016 09:15

Památky na Vysočině sice zaznamenaly v roce 2015 mírný pokles v počtu platících návštěvníků, ale přesto zůstávají oblíbenými turistickými cíli. Více než 160 tisíc lidí navštívilo prohlídkové trasy vysočinských hradů a zámků a přispělo tak zároveň k oživení tuzemské turistiky.

Památky na Vysočině, které spravuje Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, navštívilo loni celkem 160 702 osob. Oproti předchozímu roku je to pokles o 17 procent. Tento trend byl patrný i na nejvíce navštěvovaném památkovém objektu Vysočiny – na zámku v Telči, kam letos zavítalo více než 84 tisíc lidí.

Největším nárůstem v počtu návštěvníků se může pyšnit zámek Jaroměřice, který si v loňském roce prohlédlo dokonce 36 116 osob. To je nárůst o více než 22 procent. Zámek si tak zachovává své druhé místo. Více zájemců přišlo také na zámek v Náměšti nad Oslavou. Přispěla k tomu bezesporu i velmi vydařená expozice Stolování na zámku, která bude k vidění ještě během návštěvnické sezóny 2016. Na pomyslném žebříčku návštěvnosti jej však opět předstihl hrad Lipnice, který se drží na stabilní třetí příčce, a to i přes lehké snížení počtu zájemců o prohlídky historických památek.

I přes mírný pokles návštěvnosti na Vysočině předčila loňská návštěvnická sezóna na hradech a zámcích ve správě NPÚ všechna očekávání. Celkem prošlo jejich branami více než pět milionů návštěvníků. Prolomení této magické hranice je výsledkem přetrvávajícího zájmu návštěvníků o klasické prohlídky interiérů s průvodcem i rostoucího zájmu o speciální – kulturní, zážitkové a vzdělávací – akce, kterých správci památek připravují rok od roku více.

Petr Pavelec