Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Díky nadaci ČEZ se na Vysočině žije lépe
Díky nadaci ČEZ se na Vysočině žije lépe PDF Tisk Email
Pátek, 01 Leden 2016 16:19

Loňský rok byl na Vysočině velmi činorodý. Města a obce přivedly k životu řadu projektů zlepšujících kvalitu žití jejich obyvatel, v čemž jim vydatně pomohla Nadace ČEZ. Částkou téměř 16 200 000 korun totiž podpořila celkem 91 projektů z oblasti kultury, volnočasových aktivit, životního prostředí, bezpečnosti či vzdělávání.

Nadace ČEZ rozdávala finanční pomoc v několika grantových řízeních. Obnovy se tak dočkalo mnoho významných kulturních památek, vznikla nová hřiště, města a obce se zazelenala díky stovkám nových stromů a keřů. Díky nadačním příspěvkům přivítalo návštěvníky mnoho kulturních, sportovních a veřejně prospěšných akcí a své zázemí zlepšilo hned několik neziskových organizací. „Pomáháme městům a obcím s finanční stránkou projektů, důležitější je ale jejich vlastní aktivita. Svůj projekt musí přihlásit do některého z našich grantů a prostřednictvím kvalitně zpracované přihlášky jej obhájit. Velmi nás těší, že se každým rokem jejich zájem o realizaci projektů, které zlepšují život jejich občanů, zvyšuje,“ vysvětlila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Prostřednictvím grantu Oranžové hřiště pomáhá Nadace ČEZ městům a obcím po celé České republice budovat dětská a sportovní hřiště již od svého založení v roce 2002. Obyvatelé Vysočiny z řad dětí, činorodých dospělých i aktivních seniorů se v roce 2015 dočkali devíti nových či zrekonstruovaných hřišť či sportovních areálů, jako například v Bačicích, malé obci nedaleko Třebíče. Obec vyšla vstříc zájmu místních a za Obecním úřadem vybudovala plochu s bohatým herním příslušenstvím pro děti od těch nejmenších do zhruba 10 let. „V rámci našeho strategického a rozvojového plánu klademe velký důraz na vytváření vhodných podmínek pro aktivní trávení volného času našich občanů včetně dětí a mládeže, kterých poslední dobou v Bačicích i přilehlých Udeřicích k našemu potěšení přibývá,“ uvedl starosta Bohumír Hutař.

Jarní a podzimní měsíce uplynulého roku se nesly ve znamení sázení alejí a stromořadí. Nadace ČEZ totiž podporuje od roku 2011 jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Nové zeleně se na Vysočině dočkalo sedm měst a obcí. Například ve Smrku na Třebíčsku dostala možnost vysadit si vlastní strom každá místní rodina či organizace. Podél komunikace za východní částí intravilánu obce díky nim vyrostla ovocná alej o délce přibližně 330 metrů. „Za účasti našich obyvatel jsme vysadili 42 vzrostlých ovocných stromů – jabloní, hrušní, třešní, višní, švestek, ořešáků a dvou morušovníků. Pomocníci se stali zároveň pomyslnými patrony vlastnoručně vysazených stromů, mohou se o ně nadále starat a sbírat jejich plody,“ uvedl starosta Smrku Vladimír Šabata.

Nejvíce projektů získalo podporu prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je obecně zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. O podpoře řady z nich navíc rozhodli sami občané. Sportovali totiž s mobilní aplikací EPP Pomáhej pohybem, sbírali body
a rozdělovali je mezi nominované projekty. Po zisku potřebného počtu bodů jim Nadace ČEZ přispěla finančně. Při říjnovém Běhu naděje v Třebíči pořádaném organizací Skutky naděje tak místní sportovci podpořili výzkum rakoviny.

Díky nově osvětleným přechodům se na Vysočině cítí bezpečněji i chodci, například v Novém Městě na Moravě nebo v Jihlavě. Handicapovaní žáci ze Základní školy Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou se zase dočkali zbourání pomyslných bariér v jejich cestě za studiem díky zřízení výtahu ve stávající šachtě budovy.

Jana Štefánková