Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Padla poslední klapka pro Zádušní oběť
Padla poslední klapka pro Zádušní oběť PDF Tisk Email
Pátek, 18 Prosinec 2015 06:38

Filmový štáb České televize v pondělí 14. prosince dotočil v Třebíči televizní film Zádušní oběť. Film režíruje Jiří Svoboda, kamery se ujal Vladimír Smutný. Z celkového počtu 21 strávili filmaři v židovské čtvrti v Třebíči devět natáčecích dní, během kterých natáčeli interiéry i exteriéry.

Film podle scénáře Vladimíra Körnera je situován do počátku 20. století. Diváky zavede do malého českého městečka, kde komisař Mondl v podání Milana Kňažka pátrá po sériovém vrahovi mladých mužů. Zároveň musí vyvrátit spekulace o tom, že se jedná o vraždy rituální. „Produkce hledala po celé republice prostředí, které by se hodilo do děje i času. To se bohužel zprvu nenašlo. Když jsem produkci převzala, začali jsme hledat v klasických městech, kde žili židé. Třebíč jsem znala i z minulých natáčení jako židovské město, tak jsme společně s kolegy projeli Boskovice, Mikulov i Třebíč. A až tady to zazvonilo, tady jsme našli, co jsme hledali,“ vysvětlila důvod, proč si filmaři vybrali právě Třebíč, vedoucí produkce České televize Eliška Sekavová.

Během devíti dní natáčeli filmaři exteriéry na ulicích Blahoslavova, Leopolda Pokorného a na Žerotínově náměstí. Pro interiéry zvolili bývalý hostel u Jelínků, kde vznikla Četnická stanice, hotelový pokoj a hostinec i další domy v židovské čtvrti, kde po dobu natáčení vznikl byt majitelky hotelu a další prostory.

„Ve finále jsme sem přesunuli více záběrů, než jsme předpokládali. Záběry před četnickou stanicí jsme měli natáčet ve Velvarech u Prahy, ale tam nám mezitím postavili lešení. Tady se nám žilo po celou dobu jako v bavlnce. Město i Třebíčané nám vycházeli velmi vstříc a chci za to moc poděkovat,“ dodala Sekavová.

Natáčení filmu trvalo celkem 21 dní. Z toho 9 dní v Třebíči a zbylé dny v okolí Prahy a ve studiích České televize. V Třebíči bylo po dobu natáčení ubytováno 78 lidí z filmového štábu. Pro komparz si filmaři vybrali zhruba 50 Třebíčanů, kteří se při natáčení vystřídali, a jednoho psa. Film Zádušní oběť bude Česká televize vysílat v průběhu příštího roku.

Irini Martakidisová