Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Heřman je tady pro kočky i psy
Heřman je tady pro kočky i psy PDF Tisk Email
Čtvrtek, 10 Prosinec 2015 08:50

Zpráva o stavu útulku pro opuštěná zvířata

Před necelým půlrokem převzalo útulek město poté, co zde ukončila činnost pobočka Ligy na ochranu zvířat. Změny v organizaci, provozu i výsledcích práce zaměstnanců jsou výrazné. „My jsme převzali útulek v  zuboženém stavu a to jak po stránce stavu chovatelských zařízení, tak i personálně. Pracovníci, kteří zde tehdy zůstávali z lásky ke zvířatům, neměli za svoji práci ani pořádný plat. Převzali jsme čtyři zaměstnance na dobu určitou na jeden rok,“ popsal začátek provozování útulku městem radní Pavel Heřman. „Snažili jsme se v rámci možností pracovní prostředí pro zaměstnance i prostředí pro zvířata zútulnit. Proběhl generální úklid i přebudování některých prostor. Posílili jsme řady zaměstnanců o dva pracovníky na veřejně prospěšné práce, čímž jsme si mohli dovolit prodloužit provozní dobu útulku od 7:00 do 21:00 hodin. Nějaká větší investice do zařízení je v tuto chvíli zbytečná, protože budeme stavět útulek nový,“ uvedl Heřman.

V červenci bylo v útulku 62 psů a 20 koček. Dnešní stav je 31 psů a 30 koček. „Vyšší obrátkovost zvířat je důležitý ukazatel v činnosti útulku. Zvířata nemají najít v útulku trvalé bydliště, ale pouze přístřeší, stravu a veterinární péči na přechodnou dobu. Než najdou nový domov,“ řekl Heřman.

Místo separátu kvalitní granule a větší dohled veterinářů

Další zásadní změnou v provozu zařízení je princip krmení. Původní strava pro zvířata, tvořená drůbežím separátem a těstovinami byla nahrazena granulovanými komplexními krmivy a zvířata jsou nyní v lepší kondici. Byla také zavedena nová pravidla pro veterinární dohled nad zvířaty. Všichni veterinární lékaři ve městě mají rozdělené týdenní služby v útulku.

Zvířata můžete podpořit i finančně

Město usiluje také o větší zapojení veřejnosti. Zájemci mohou chodit zvířata venčit, mohou jim nosit hračky, pamlsky nebo potřebné přikrývky. Spolupráce s veřejností není jenom venčení, ale i další pomoc, zejména finanční. „Město má v rozpočtu naplánované prostředky na provoz útulku, nicméně všechno se naplánovat nedá. Proto velmi přivítáme, když zájemci o útulek pomohou jakoukoliv peněžní částkou do řádně vyhlášené veřejné sbírky,“ doplnil Heřman. Veřejnost může zvířata podpořit buď prostřednictvím pokladniček, které jsou rozmístěné v ordinacích veterinářů a v útulku, nebo přispěním na účet sbírky 107-8023050277/0100. „Peníze, které se ve sbírce vyberou, budou určena výhradně zvířatům v útulku. Všem, kteří přispějí, děkuji,“ dodal Pavel Heřman.

Irini Martakidisová