Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třetí Národní potravinová sbírka v Třebíči
Třetí Národní potravinová sbírka v Třebíči PDF Tisk Email
Úterý, 01 Prosinec 2015 07:47

Ve více než 470 obchodech po celé zemi ze sítí Albert, dm, Globus, Kaufland, Makro, Penny Market a Tesco probíhala v sobotu 21. listopadu 2015 Národní potravinová sbírka. Organizovali ji Byznys pro společnost, Armáda spásy, Federace potravinových bank ve spolupráci s dalšími partnery, vč. Charity ČR.
Organizátoři sbírky se touto akcí snaží upozornit jednak na plýtvání potravin ve společnosti - ročně se jich vyplýtvá až 80 kg na hlavu a na druhé straně na nedostatek jídla pro lidi bez prostředků. V ČR žije až 15 % obyvatel na hranici chudoby a nemůže si dovolit pravidelné jídlo. Cílem akce je apelovat takto na veřejnost, firmy i instituce tyto trendy dlouhodobě měnit. V Třebíči mohli lidé darovat potraviny potřebným v PENNY marketu na Pražské ulici v Borovině, kde sbírku pořádala Oblastní charita Třebíč. Výsledek mile potěšil.

„Vybrali jsme krásných 599 kg, přesně 598,79 kg, což je zatím nejvíce,“ sděluje koordinátorka sbírky Jaroslava Dohnalová. „V roce 2013 se vybralo 562 kg, vloni 403 kg. Opět bylo nejvíc těstovin (103,5 kg), ale letos je i hodně cukru, mléka a mouky. A dále sladkosti, piškoty a výživa pro děti.“

Obdarovat přišlo 223 lidí, sice méně než vloni, ale potravin se přitom vybralo o dost víc. Jednotliví dárci většinou věnovali tři a více kusů potravin. „A nezapomenu na jeden pár, který nám nechal celý nákupní vozík se slovy: „Tohle všechno je vaše!“ Bylo v něm 45 kg potravin (mléko, čokolády, masové konzervy, luštěniny, těstoviny, sůl, čaj, rýže, cereálie, sirupy, polévky, olej, mouky, cukry, piškoty),“ říká J. Dohnalová a dodává: „Bohužel, jsme se také setkali s  negativními ohlasy, převážně kvůli uprchlíkům. Lidé se často domnívali, že jde o pomoc pro ně a nenechali si to vymluvit.“

Díky množství vybraných potravin se odhaduje, že téměř všechny vystačí možná i na celý rok. Pomohou maminkám s dětmi v  Domově pro matky Třebíč a mužům bez domova v Azylovém domě pro muže Třebíč. Potraviny se nejčastěji přidělují uživatelům služeb azylových domů, kteří jsou finančně nezaopatření, zejména v době, dokud si nevyřídí sociální dávky. Dále se takto vypomáhá uživatelům, kteří díky neočekávaným výdajům, např. za léky, oblečení pro děti, pořízení brýlí, apod. v daném měsíci finančně nevyšli. Množství darovaných potravin záleží i na tom, zda jde o jednotlivce či rodinu a jak početnou. U někoho je pomoc potřebná i opakovaně.

„Všem dárcům, kteří podpořili naše sociálně potřebné z charitních zařízení, velmi děkujeme! Jsem ráda, že se zadařilo, že náš čas a vynaložené úsilí nebylo marné. Poděkování patří i pracovníkům obou azylových domů a dobrovolníkům, kteří se sbírkou pomohli,“ uzavírá koordinátorka sbírky.

V celé republice se vybralo 236 tun potravin, tj. o 63 t více než vloni, kdy se shromáždilo 173 t potravin.

Jaroslava Dohnalová, Marie Paločková