Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Významné ocenění třebíčského novináře
Významné ocenění třebíčského novináře PDF Tisk Email
Pondělí, 30 Listopad 2015 07:47

Každým rokem vypisuje nadace Konrad-Adenauer-Stiftung ve spolupráci s Katedrou mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity Regionální novinářskou cenu. V letošním roce se jejím laureátem stal třebíčský novinář Michal Malý z Centra zpravodajství Českého rozhlasu v Jihlavě.

Třináctý ročník této prestižní soutěže měl téma "Lokální politika". Michal Malý se zabýval ve své reportáži plánovanou cestou místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) do Jihoafrické republiky. Tam chtěl politik lákat turisty a podnikatele, aby navštívili Třebíč a podnikali zde. Malý ukázal na nesmyslnost této cesty, která spíše připomínala luxusní dovolenou. Svědčila o tom třeba plánovaná návštěva safari a jiných turistických atrakcí. Michal Malý získal od pořadatelů soutěže notebook v ceně 20 000 korun.

Pod tlakem veřejnosti a opozičních zastupitelů na základě této reportáže nakonec Pacal do Afriky neodcestoval. Radnice mu však toto storno vynahradila jinou cestou, tentokráte do Číny. Tam, kromě jiného, navštívil Čínskou zeď a obří hydroelektrárnu Tři soutěsky a podepsal memorandum o spolupráci hlavního místa provincie s Třebíčí.

Malý se dlouhodobě věnuje lokálním tématům. Odhalil třeba i „znetvoření“ loga kulturních památek UNESCO červenými kosočtverci, které by po třech letech, tedy ještě v tomto roce, měla radnice na základě usnesení světové organizace odstranit. Usiloval také, byť marně, o zveřejnění odměn ředitelům příspěvkových organizací města.

František Ryneš​